Министърът на правосъдието Цецка Цачева коментира случилото се на Консултативния

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева коментира случилото се на Консултативния
Коментари Харесай

Цачева: Искам да разбера има ли корумпирани политици

Министърът на правораздаването Цецка Цачева разяснява случилото се на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента в „ Здравей, България “ по NOVA и съобщи: „ Корупцията не може да пребори с един-единствен закон”.

На съвещанието още веднъж не беше реализирано единодушие за това какъв тъкмо да е бъдещият орган за битка с корупцията и кой да избира неговия началник. От ГЕРБ упорстват шефът да се дефинира от Народното събрание, а Българска социалистическа партия счита, че това би трябвало да прави президентът.

КСНС се провали. Правителството: Няма протест

Плевнелиев: Президентът не може да бори корупцията

Социалистите и президентът държат това звено да има проверяващи функционалности, а ГЕРБ са срещу.

„ Този орган би трябвало да събира разпиляната в разнообразни служби и звена информация и да я проучва .

Необходима е единна осведомителна система, тъй като посредством нея по-лесно ще се разкриват престъпления”, безапелационна беше Цачева. Според нея друга нужна промяна в правораздаването е „ следствието да отиде в Следствието”. Именно такава е една от готвените промени в Наказателно-процесуалния кодекс. „ Така обвиняванията на прокуратурата ще могат да устоят в съда”, счита още Цачева.



След КСНС във вторник водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи пред публицисти, че е предложила да се напише писмо, което да бъде подписано от всички политически водачи и да бъде изпратено до съда с молба да бъдат огласени имената на политиците, забъркани в аферата КТБ.

„ Имената на политиците, които уточни прокуратурата, ние не сме си го измислили, че има такива, които са взели някакви пари. На това мое предложение последва безмълвие “, сподели Нинова.

Помолена за коментар Цецка Цачева отговори:

„ Не съм наясно защо писмо става въпрос и не мога да разясня .

Искам да схвана има ли корумпирани политици. С писмо не става това запитване. Става посредством формите, които и парламентарния устав планува за чуване на основния прокурор, там могат да му зададат въпроса. Няма спънка и в писмена форма, само че би трябвало да се приказва за повдигнати обвинявания за осъществени закононарушения. Обществото чака това да бъде оповестено “.

На въпрос дали тя самата би попитала за имената на тези политици правосъдният министър сподели: „ Преди всичко това би трябвало да бъде потвърдено с влезнал в действие правосъден акт на прокуратурата. Няма нищо правилно във втората част на думите на Нинова, думата КТБ не се е споменавала на КСНС. Подобно нещо на КСНС (бел. ред. настояването на Корнелия Нинова да се напише писмо) изрично не се е случвало. Излизала съм за 5 мин. Никой не ми е споделил през това време тя да е предложила такова нещо “.

Целия диалог с Цецка Цачева вижте във видеото горе.

.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР