Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно

...
Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно
Коментари Харесай

Демерджиев предлага дисциплинарка срещу главния прокурор

Министърът на правораздаването Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно произвеждане против основния прокурор Иван Гешев и заместника му Пламена Цветанова. Причината е отводът на прокуратурата на два пъти да даде поисканата от Министерството на правораздаването информация по отношение на инспекция на проблемите със инцидентното систематизиране на делата.

По същото време основният прокурор беше в отбрана на профилираното правораздаване. Той изясни,че е подготвен да си подаде оставката, в случай че не е потребен на институцията.

През последните няколко месеца Министерството на правораздаването е изпратило писма до всички по-големи институции в правосъдната система по този въпрос – в това число висшите и апелативните съдилища, административните съдилища, основния прокурор и апелативните прокуратури.

Първото писмо до Иван Гешев е изпратено на 20 август. Следва писмо с въпрос от заместник-главният прокурор Пламена Цветанов в какво качество Министерството на правораздаването изисква сходно информация. Подобни инспекции нормално се вършат от Висшия правосъден съвет и правосъдния инспекторат.

Отговорът на Демерджиев е, че правосъдният министър има пълномощие да изисква сходна информация, а мотив за инспекцията е, че мнението на самия Гешев, че съществуват съществени подозрения за операция на употребената в съдилищната система за инцидентно систематизиране на делата.

И до момента информация от прокуратурата за нейната лична система за систематизиране на делата не е предоставена.

На 7 декември Демерджиев е уведомил институциите от правосъдната власт за прегледа на използването на правилото на инцидентен асортимент при разпределението на делата по предоставените данни от съдилищата. В него категорично е посочено, че единствено Прокуратурата не се е отзовала на двете отправени предложения за показване на данни.

Едва тогава, с писмо от 9 декември на Пламена Цветанова, на Министерството на правораздаването са показани настоящите все още правила за разпределянето на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент в прокуратурата.

Информацията не е цялостна, тъй като не са показани заповедите на административните ръководители на прокуратурите по този въпрос.

В предлагането си до Висш съдебен съвет Демерджиев показва, че с дейностите и бездействията си, основният прокурор е нарушил условията на Кодекса за етично държание на българските магистрати

" Магистратът на управителна служба се грижи за организацията и активността на поверената му работа по метод, посредством който да бъдат реализирани най-хубави резултати. Той обезпечава и допустимо най-хубаво съдействие с другите органи на правосъдната власт и публични служби при ценене характерната подготвеност на всяка една от тях”, гласи цитираната от Демерджиев норма от Етичният кодекс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР