Министърът на правосъдието Данаил Кирилов продължава да твърди, че срещу

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов продължава да твърди, че срещу
Коментари Харесай

Данаил Кирилов продължава да твърди, че главният прокурор може да се разследва

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов продължава да твърди, че против основният прокурор може да се водят наказателни преследвания и, че планът му за промени в закона, ще улесни това, макар мненията на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) и Съвета на Европа.

Проектът на правосъдния министър Данаил Кирилов за следствието и отстраняването от служба на " тримата огромни " в правосъдната власт - основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища, не може да извърши задачите, за които се предлага. Предлаганите законодателни промени освен не подсигуряват без значение и дейно следствие против основния прокурор, какъвто е съответният проблем за България, само че биха затруднили още повече започването на следствие против първия обвинител, е заключението на Отдела за осъществяване на решенията на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ),

Кирилов повтори през днешния ден в коридорите на Народното събрание, тезата си, че това, че е коментиран въпроса с отговорноста на основния прокурор, не значи, че не би трябвало да разясняваме статута на така наречен " трима огромни " (главен прорурор и ръководителите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд бел. авт.), който бил открит еднообразно в Конституцията. " По отношение на " тримата огромни ", въпреки техните функционалности да не са идентични, то статута им е подобен. Те се избират по един ред, имат участие във Висшия правосъден съвет и би трябвало прекратяването на мандата им, в случай че приемем, че това е допустимо да се урежда със закон, а не в конституцията, би трябвало да е идентична. Това не изключва да обсъждаме разнообразни отзиви и мнения ", сподели Кирилов

Според Кирилов и в този момент има механизми, съгласно които и в този момент може да се организира следствие против основния прокурор, " стига да има кой да го направи ". " Даже в противен случай, показвам по въпроса за Лозан Панов, ние давам свръхзащита на господин Панов с тези ограничения, които сме предложили ", сподели Кирилов, без да бъде питан, за рецензиите, че планът му е изработен с цел да изиска оставката на ръководителя на Върховния касационен съд – Лозан Панов.

На въпрос по какъв начин тъкмо подчинените на основния прокурор ще го проверяват Кирилов сподели: " Абсолютно свободно може да бъде разследван по разпоредбите на наказателно процесуалния кодекс ".

Десет години българските институции отсрочват решаването на проблем с недосегаемостта на основния прокурор, който беше подложен в решението на Европейски съд по правата на човека по делото " Колеви против България " - че липсва процедура, по която да се организира без значение следствие на основния прокурор. На въпрос на " Дневник ", значи ли, че не е склонен с решението на Европейски съд по правата на човека Кирилов отговори: " Не съм склонен с аргументацита. Някой обратно във времето не е показал добре позицията на страната ".

Кирилов отхвърли той и властта да са уплашени основния прокурор и доказателство от това било, че тематиката с пълномощията на основния прокуро се извежда на спор. Според него това било тезата на " някои медии, които гереозизират един от " тримата огромни " ".

Кирилов продължава да твърди, че в мненията на Съвета на Европа няма рецензия към неговите хрумвания за смяна на закона. И защото ще изпълняваме това решение (на ЕСПЧ) би следвало да решим напълно този въпрос концептуално – за " тримата огромни ", сподели Кирилов. Той пое ангажимент да създадем оптимално необятни съвещания и в случай че има време за съвещания с Венецианската комисия ще желаяме пояснение, както и от Конституционния съд за статута на " тримата огромни ".

Смятаме, че имаме време, защото все още не се изисква приключен законодателен резултат, а се изисква задълбочено публично разискване, ние пристъпваме към тази фаза, да се обсъдят всички визии, в това число и на несъгласните с този план, сподели още Кирилов. Той се надява измененията в закона за правосъдната власт да влязат в пленарна в септемврийската сесия.

Попитан по какъв начин му е пристигнала концепцията да съобщи, че ще си подаде оставката, в случай че не падне мониторинговият отчет за България до края на мандата на тази Европейска комисия, Кирилов сподели: " От вътре ми пристигна ". Той напомни, че и като регионален шеф на София си е подал оставката, и като общински консултант от ГЕРБ - също. " Смятам, че това е залог за добросъвестна работа. Всички да поминък, че нямат проблем с правосъдният министър и той може да си отиде във всеки един миг - или най-късно през октомври месец ", разяснява Кирилов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР