Министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по

...
Министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по
Коментари Харесай

Манолова до правосъдния министър и началника на софийския затвор: Спрете с унизителното отношение към задържаните

Министърът на правораздаването да предприеме незабавни, ефикасни административни ограничения по прекратяване на изтезанията или на грубо, нечовешко и унизително третиране или наказване в лечебни заведения, при ескорт и извеждане на лица от спални пространства за престой навън и при визити във вътрешни и външни лечебни заведения. Това е главен акцент от рекомендациите в отчета на Националния предпазен механизъм /НПМ/, (б.р. профилираната дирекция към институцията, която реализира наблюдаване в местата за задържане и отнемане от свобода) към омбудсмана след инспекции в арестите на бул. „ Г.М. Димитров “ и ул. „ М-р Г. Векилски “, както и в софийския затвор, според заповед на Мая Манолова от 18.06.2018 година в интервала 19.06 – 22.06.2018 година

В отчета изрично се показва, че е установено редовно нарушение на Конвенцията срещу изтезанията и други форми на грубо, нечовешко и унизително третиране или наказване, която в член 2 споделя, че „ никакви изключителни условия, от какъвто и да е темперамент, било то положение на война, или опасност от война, вътрешна политическа неустойчивост, или каквото и да е друго изключително състояние, не могат да служат като опрощение за мъчение “.

Национален природонаучен музей е безапелационен, че инструкциите, издавани от началниците в местата за отнемане от независимост, с които се регламентира използването на мощ и помощни средства (белезници, прангове и т.н.) при „ вътрешен “ и „ външен “ ескорт са в несъгласие с член 114 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража /ЗИНЗС/. В алинея 1 се указва, че използването им се позволява единствено в изчерпателно изброени крайни случаи, като да вземем за пример, освобождение на заложници или за преустановяване на вилнеене или различен тип нападателно държание.

В отчета до министъра на правораздаването и до началника на пандиза в гр. София категорично се показва, макар че в две следващи години (2016 година и 2017 г.) Национален природонаучен музей упорства в своите рекомендации да се приключи всяка голословна приложимост на помощни средства, която се преглежда като подлагане на изтезания, на грубо, нечовешко или унизително третиране, няма подхванати дейности.

„ Ежедневно в двата ареста, единствено при извеждане на разходка, на над 300 души се слагат белезници. В едногодишния интервал от миналата рекомендация на Национален природонаучен музей, случаите на сходно унизително третиране надвишават 100 000 случая “, написа в отчета на Национален природонаучен музей.

Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. „ Младост “ Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, съгласно отчета на Национален природонаучен музей, е индикативен по отношение на нарушение правата на индивида в местата за отнемане от независимост, заради жестоко тъпчене на закона и дългогодишно несъблюдение на рекомендации на омбудсмана в качеството му на Национален природонаучен музей.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР