Министърът на правосъдието Атанас Славов запозна еврокомисаря по правосъдието Дидие

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов запозна еврокомисаря по правосъдието Дидие
Коментари Харесай

Славов запозна Дидие Рейндерс с прилагането на препоръките в доклада за върховенството на правото

Министърът на правораздаването Атанас Славов срещна еврокомисаря по правораздаването Дидие Рейндерс с промяната в правосъдната система по отношение на рекомендациите на Европейската комисия в отчета за върховенството на правото . Двамата разговаряха в границите на двудневното посещаване на Дидие Рейндерс в България.

Министър Славов открои направените промени в Конституцията , свързани със правосъдната система, които са резултат от дългогодишните рекомендации на Венецианската комисия . Акцентирано бе върху новия баланс в състава на Висшия правосъден съвет, предусещащ болшинство на съдии, избирани от съдии , което подсигурява независимостта им.

Славов и Рейндерс разискаха подобряването на успеваемостта на прокуратурата , като акцентираха на две съществени условия – самостоятелност и отчетност . Министърът на правораздаването обясни главните изменени в пълномощията на основния прокурор, както и новото съответствие сред публичната и професионалната квота във Висшия прокурорски съвет.

Двамата бяха единомислещи, че идната голяма крачка в осъществяването на рекомендациите е действителното използване на законовите промени . А първият сериозен тест за успеваемостта им ще е изборът на членове на новата антикорупционна комисия .

Атанас Славов осведоми еврокомисаря Рейндерс и за идните промени в Наказателния кодекс , свързани с покачване на обвинявания за военни закононарушения и закононарушения против човечеството по отношение на войната в Украйна. Славов сподели още че, че след диалозите в четвъртък с ръководителя на Евроюст в Хага, България ще направи нужните стъпки за присъединение към Международния център за гонене на закононарушението Агресия против Украйна (ICPA), както и към Съвместните екипи за следствие (JIT), като интензивно събират и проучват данните, и реализират следствия за закононарушенията по време на войната в Украйна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР