Министърът на правосъдието Атанас Славов предлага да се проведе обсъждане

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов предлага да се проведе обсъждане
Коментари Харесай

Славов предлага на ВСС да обсъди кой може да определи изпълняващия функциите главен прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов предлага да се организира „ разискване на органа, способен да дефинира изпълняващ функционалностите основен прокурор на Република България “ по време на съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет, което ще се организира на 22 юни, оповестиха от правосъдното ведомство.

Мотивите за предлагането да се включи спомагателната точка в дневния ред са мненията, в това число на членове на Висш съдебен съвет, представители на професионални правни организации и на университетските среди, че способният орган, който може да вземе решение за избор на изпълняващ функционалностите основен прокурор, е Пленумът на Висш съдебен съвет.

От друга страна, понастоящем, към този момент има взето решение, само че от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, показва Славов. „ Всичко това поражда подозрение във валидността на по този начин взетото решение и повдига съществено въпроса за легитимността на избора, което безспорно следва да бъде сложено на вниманието и задълбочено разисквано от Пленума “, декларира в предлагането си министърът на правораздаването.
На 18 юни министърът на правораздаването Атанас Славов сподели, че ще сложи въпроса с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите основен прокурор на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС). Според Славов извършеният избор от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет не е бил задоволително „ законен “.

На 16 юни Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реши, че краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този миг беше заместител основен прокурор и шеф на Националната следствена работа. Той ще извършва функционалностите до избора на нов основен прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет. Сарафов получи поддръжката на осем от деветте членове на колегията. Дотук се стигна, откакто Пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава основния прокурор Иван Гешев да бъде освободен предварително от поста поради уронване престижа на правосъдната власт.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР