Министърът на правосъдието Атанас Славов предлага да се проведе обсъждане

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов предлага да се проведе обсъждане
Коментари Харесай

Правосъдният министър предлага ВСС да обсъди кой е трябвало да избере и. д. главен прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов предлага да се организира „ разискване на органа, способен да дефинира изпълняващ функционалностите основен прокурор на Република България “ по време на съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет, което ще се организира на 22 юни. Това оповестиха от Министерството на правораздаването.

Мотивите за спомагателната точка на съвещанието в четвъртък са мненията, в това число на членове на Висш съдебен съвет, представители на професионални правни организации и на университетските среди, че способният орган, който може да вземе решение за избор на изпълняващ функционалностите основен прокурор, е точно Пленумът на съвета.

От друга страна, понастоящем, към този момент има взето решение, само че от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, показва Славов. „ Всичко това поражда подозрение във валидността на по този начин взетото решение и повдига съществено въпроса за легитимността на избора, което безспорно следва да бъде сложено на вниманието и задълбочено разисквано от Пленума “, декларира министърът на правораздаването.

На 18 юни Славов сподели, че ще сложи въпроса с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите основен прокурор пред Пленума на Висш съдебен съвет. Според министъра изборът не е бил задоволително „ законен “. Два дни по-рано – на 16 юни прокурорската гилдия избра и. д. Главен прокурор Борислав Сарафов на мястото на освободения предварително Иван Гешев.

Сарафов ще извършва функционалностите до избора на нов основен прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР