Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че ще постави на

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че ще постави на
Коментари Харесай

Казусът “Осемте джуджета” ще бъде обсъден във ВСС, обяви правосъдният министър

Министърът на правораздаването Атанас Славов разгласи, че ще сложи на разискване във Висшия правосъден съвет (ВСС) проблема с връзките и зависимостите в правосъдната власт към ресторанта “Осемте джуджета ”. Това ще стане в границите на разискване за натиска и зависимостите в правосъдната система.

Още по време на 14-часовото разискване на настояването за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев в четвъртък Славов съобщи, че информацията за оказван напън върху членове на Висш съдебен съвет заслужава да бъде разисквана на последващо съвещание. Днес пред Българска национална телевизия той удостовери тази своя позиция.

“Твърденията за оказван напън в действителност звучат стряскащо. Не е нещо, което не сме чували и нещо, което не знаем, само че когато идват от членове на Висш съдебен съвет, които са упражнили своето право по закон да внесат искане, явно става въпрос за доста сериозен проблем в системата ”, съобщи той в предаването “Още от деня ”.

“Поех ангажимент този проблем да бъде подложен и разискван. Ако някой от членовете не внесе сходно искане като точка или предложение за съвещание, аз ще го направя. Този въпрос би трябвало да бъде разискван дружно със заплашителното писмо, което е било връчено на основния прокурор на летището във ВИП зоната ”, добави той.

В тази връзка той ще внесе за разискване и въпроса с данните, които са излизали за активността и връзките на магистрати в ресторант “Осемте джуджета ”.

“Предстои да обсъдим с сътрудниците по какъв начин да действаме, само че когато се разисква натиска в правосъдната система, това е естественият миг да се сложи въпроса за тези зависимости, които години наред са били култивирани от някакви мрежи на въздействие в и към правосъдната власт ”, добави правосъдният министър.

Атанас Славов разгласи, че на първото си съвещание като председателстващ Висш съдебен съвет се е стремил да покаже, че процесът за предварителното освобождение на Иван Гешев дава отговор на условията на справедливия развой - а индиферентност, за обективност, за събиране на доказателства, за това да може отбраната да изложи своята теза. Той подсигурява, че това ще е по този начин до края на процедурата, която ще продължи в понеделник сутринта с ново съвещание във Висш съдебен съвет.

“Аз споделих, че министърът на правораздаването не бърза заникъде. За министерството е значимо тази процедура да не оставя никакви подозрения в честността, справедливостта и ненарушаването на процесуални права, като правото на отбрана е първо по значимост. Настоявах да могат да се създадат всички доказателствени претенции и те да бъдат позволени с решение на членовете на Висш съдебен съвет ”, разяснява още министър Славов пред националната телевизия.

Атанас Славов разяснява и днешното предпочитание на основния прокурор да приказва пред народните представители на закрито съвещание.

“Главният прокурор няколко пъти е идвал в Народното събрание, задавали са му се въпроси, нормално е отговарял, че няма позволение да разяснява съответни проблеми по съответни каузи. Сега виждаме едно предпочитание да влезе в конкретика, да изкара производства, които дълго време са били държани висящи, да бъдат показани пред депутатите, евентуално това е концепцията, и то за корупция по висшите етажи на властта. Интересно е кое е това, което е обърнало тактиката на основния прокурор, че внезапно желае да споделя с Народното събрание и да търси противоположна връзка ”, сподели Славов.

Във връзка с другата настояща тематика - измененията в конституцията за пълномощията и статута на основния прокурор, правосъдният министър разгласи, че вижда два метода. Единият е унищожаване на фигурата на основния прокурор от конституцията. Другият е фигурата му да остане под някаква форма, само че да бъде изпълнена с ново наличие, което да дава отговор на стандартите за отчетност и отговорност.

“Струва ми се използван по-умереният метод, само че в случай че се откри болшинство и воля за по-радикалния метод, бих го подкрепил, тъй като в доста страни няма такава фигура като основен прокурор. В това отношение България е неповторима в своя постсъветски модел на структура на прокуратурата ”, разяснява той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР