Министърът на правосъдието Атанас Славов обсъди предложенията за промени в

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов обсъди предложенията за промени в
Коментари Харесай

Славов разясни на Венецианската комисия промените в Конституцията

Министърът на правораздаването Атанас Славов разиска предложенията за промени в Конституцията с докладчици от

Те посетиха София като част от процедурата по събиране на отзиви за идните промени в Основния закон при построяването на мнението на комисията.

Славов очерта трите съществени насоки в оферти план - промяна на правосъдната система, усилване на парламентаризма посредством смяна на статута на служебните държавни управления и въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба.

По негови думи препоръчаните промени в региона на правосъдната власт целят да се изпълнят дългогодишните рекомендации за обезпечаване на самостоятелност на съда , да се понижи властта на основния прокурор и да се обезпечи надзор и отчетност на прокуратурата. Министърът разясни, че независимостта на съда се реализира посредством оформянето на, доминиран от членове, определени от съдийската общественост.
 Промените в Конституцията – по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай!
Промените в Конституцията – по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай!

Промяната на характера на служебното държавно управление и реда на неговото конституиране е значимо деяние в поддръжка на парламентарната република

За бъдещия обособен Прокурорски съвет пък болшинството ще бъде обезпечено от публичната квота, определена от Народното събрание, като се отстрани досегашната йерархична конструкция от руски вид, в която основният прокурор стои свръховластен на върха на пирамидата.

На срещата беше обиден и въпросът за броя и продължителността на мандатите на ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основния прокурор , както и форматът на общия инспекторат към правосъдната система.

Беше разискван и статутът на служебните държавни управления , усилването на ролята на Народното събрание и плавното прекосяване на властта в интервал на неустойчивост и чести парламентарни избори. Друга наранена тематика беше обсегът и механизмът на деяние на самостоятелната конституционна тъжба.

Европейската комисия за народна власт посредством право, известна като Венецианска комисия, е съвещателен орган по конституционно право към Съвета на Европа. Очаква се мнението за плана за промени в Конституцията да бъде признато на сесията на 6-7 октомври.
 Промените в Конституцията влизат в комисия към 6-7 октомври
Промените в Конституцията влизат в комисия към 6-7 октомври

В петък се чака аудиенция от страна на Венецианската комисия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР