Министърът на правосъдието, Атанас Славов, изпрати проекта за изменения в

...
Министърът на правосъдието, Атанас Славов, изпрати проекта за изменения в
Коментари Харесай

Славов иска спешно становище от Венецианската комисия за промените в Конституцията

Министърът на правораздаването, Атанас Славов, изпрати плана за промени в Конституцията на Венецианската комисия, заявявайки, че тези промени са за възстановяване на върховенството на закона в България. Проектът бе показан от 166 депутати от разнообразни партии в 49-ото Народно заседание, в това число ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

В писмото си до госпожа Клер Бази Малори, ръководител на Венецианската комисия, министър Славов изрази признателност за предходните експертни мнения на комисията, изключително по въпроса за на основния прокурор.

Промените, които се оферират в плана, включват ограничение на пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура, повишение на независимостта на правосъдния Инспекторат и основаване на Прокурорски съвет, който да бъде обособен от настоящия Висш съдебен съвет. Промени се възнамеряват и във образуването и пълномощията на служебните държавни управления.

Правосъдният министър изрази предпочитание за незабавно мнение от Венецианската комисия, което да помогне за сполучливия край на процеса по измененията в Конституцията. Официалната версия на пакета от конституционни промени ще бъде предоставена на комисията посредством Министерството на външните работи. Тези стъпки се подхващат за реализиране на по-голяма бистрота и господство на правото в страната.
 Промените в Конституцията – по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай!
Промените в Конституцията – по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай!

Промяната на характера на служебното държавно управление и реда на неговото конституиране е значимо деяние в поддръжка на парламентарната република
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР