Министърът на отбраната Яшар Гюлер ще разговаря по въпроса с

...
Министърът на отбраната Яшар Гюлер ще разговаря по въпроса с
Коментари Харесай

Турция иска да купи 40 изтребителя Юрофайтър заради неяснотата около американските F-16

Министърът на защитата Яшар Гюлер ще беседва по въпроса с английския си сътрудник Грант Шапс в Анкара в четвъртък, добави източникът. Турция желае да купи новопостроени и най-модерната версия на Юрофайтер, добави той.

Министърът на защитата Яшар Гюлер сподели предходната седмица, че Турция договаря с Англия и Испания за закупуване на самолети Eurofighter Typhoon. Германия се опълчи на концепцията, добавя Българска телеграфна агенция.

През октомври 2021 година Турция изиска да купи 40 изтребители F-16 от Lockheed Martin Corp. и 79 осъвременени комплекти за своите съществуващи бойни самолети. Администрацията на президента Джо Байдън поддържа продажба за 20 милиарда $, само че имаше възражения в Конгреса на Съединени американски щати поради отлагането от Турция на разширението на НАТО и реномето й по въпроса за правата на индивида.

Турция осведоми НАТО, че ратификацията на шведската молба за участие няма да бъде приключена до срещата на външните министри на НАТО идната седмица, което в допълнение усложнява нещата.

" Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Нашият първи избор е F-16... Но имайки поради опцията да не получим позитивен отговор в този нескончаем развой, самолетите Eurofighter Typhoon са най-подходящата опция на F-16 ", сподели източникът. Длъжностни лица от Обединеното кралство споделят, че биха могли да оказват помощ, убеждавайки Германия да отхвърли възраженията си, добави той.

Изтребителите Eurofighter Typhoon са създадени от консорциум на Германия, Англия, Италия и Испания, представляван от Airbus, BAE Systems и Leonardo.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР