Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в конференцията Противодействие на

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в конференцията Противодействие на
Коментари Харесай

Тагарев: Когнитивната война на Кремъл цели да влияе върху нашите позиции

Министърът на защитата Тодор Тагарев взе участие в конференцията „ Противодействие на хибридните закани от неконвенционални оръжия в Черноморския район “, която се организира през днешния ден, 28 ноември, в София. Форумът е проведен от Центъра за проучване на демокрацията и Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение към Държавния департамент на Съединени американски щати.

„ Виждам хибридните закани като комбинирани действия, които се организират непрестанно, с цел да се понижат потенциала и волята за опозиция против злонамерени въздействия, оповестиха от МО.

Русия продължава да ползва нападателна тактика за дестабилизиране на страните от Черноморския район “, съобщи министър Тагарев в изявлението си по време на конференцията.

Той акцентира, че разпространяването на дезинформация и агитация е главен детайл от хибридната война на Кремъл против страните в нашия район, в това число България и Румъния. „ Тази тактика се равнява на когнитивна война, посредством която Русия се пробва да реализира своите геополитически упоритости, манипулирайки публичните усещания и употребявайки насаждани страхове. Когнитивната война на Кремъл обгръща доста посоки и има за цел да управлява нашите позиции по политически, стопански, обществени и културни въпроси и да дестабилизира демократичните системи за ръководство “, сподели още той.

„ Стратегията на Кремъл за дезинформация в Черноморския район употребява съветското икономическо въздействие. Дезинформационните действия на Русия са многопластови, като интензивно разчитат на водачи на въздействие. Този метод има за цел да затрудни разграничаването сред държавни и неправителствени участници и, в следствие, доказването на присъединяване на Кремъл в съответни злонамерени действия “, обясни министърът на защитата.

Министър Тагарев напомни, че от началото на войната против Украйна Кремъл няколко пъти и намерено насочва закани за потребление на своя нуклеарен боеприпас, като уточни съответни изказвания на съветски политици. Той подчертава на дейности като окупацията на Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа, проектите за разполагане на съветски тактически нуклеарни оръжия в Беларус, както и самото повишение на степента на подготвеност на нуклеарните сили на Русия, които слагат под риск нуклеарната сигурност и сигурност в Черноморския район.

„ Сътрудничеството в Черноморския район в региона на сигурността и стратегическото партньорство в границите на Европейски Съюз и НАТО са от решаващо значение за хармонизиране на напъните за въздържане и противопоставяне на хибридната тактика на Кремъл и за подсилване на нашите отбранителни качества “, сподели министърът на защитата. Той акцентира значителното значение за повишението на оперативната съгласуемост на силите на НАТО и укрепването на позициите на Алианса в Черноморския район посредством взаимни тренировки, учения и образования, построяването на потенциал за разузнаване, наблюдаване, идентифициране на закани и ранно предизвестие, както и модернизацията на защитата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР