Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че ще

...
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че ще
Коментари Харесай

Резников: Поне 6 месеца ще минат преди Украйна да получи F-16

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников съобщи, че ще са нужни най-малко шест-седем месеца, с цел да може украинският личен състав и инфраструктура да получат изтребителите F-16, обещани от западните съдружници.


Резников подсети, че самите самолети са просто платформа и че би трябвало да се вземат поради и боеприпасите и инфраструктурата, нужни за употребата им, заяви " Киев Индипендънт ".

Това значи, че е належащо да се образоват освен водачи, само че и инженери и техници, разяснява той.

" Това е сериозен набор от задания и би трябвало да обучим няколкостотин души, с цел да пуснем първите птици в украинското небе ", сподели Резников. Министърът означи, че украинските водачи към този момент са посочили дарба да завършат образованието си в границите на шест месеца, само че периодите за техническия личен състав към момента не са известни.

" Обективно, без пресилени упования... Смятам, че шест-седем месеца е минималният период, който би трябвало да се вземе съществено поради ", сподели Резников и добави, че няма да се разочарова, в случай че отнеме даже малко повече време.

Министърът акцентира, че украинските военнослужещи към този момент са надминали упованията във връзка с способността си да се научат да употребяват западна техника. Например, с цел да могат да употребяват системите за противовъздушна защита " Пейтриът ", са им били нужни единствено 10 седмици вместо 10 10 месеца, а за потреблението на западна 155-милиметрова артилерия - три седмици вместо три месеца, сподели той.


След месеци на продължителни полемики, на 19 август министърът на защитата Олексий Резников удостовери, че първите украински водачи, инженери и техници са почнали образованието си на F-16.

В същото време Дания и Нидерландия оповестиха, че ще дават изтребители F-16 от личните си ресурси на украинските сили. При срещата си с нидерландския министър-председател Марк Рюте президентът Володимир Зеленски съобщи, че Украйна ще получи 42 броя F-16 в границите на " пробивно съглашение ".

Датският министър-председател също разгласи даването на 19 изтребителя F-16, като първата партида от шест самолета се чака да дойде към Нова година.

Прехвърлянето на създадените в Съединени американски щати F-16 ще би трябвало да получи дефинитивно утвърждение от Вашингтон. Белият дом съобщи, че ще даде зелена светлина на трети страни да дават самолетите, откакто завърши образованието на украинските водачи.

По-рано беше оповестено, че образованието ще стартира в Дания в края на август в партньорство с 11-те страни, включени в " обединението на изтребителите ". Датският министър-председател Мете Фредериксен съобщи, че сега към 70 украински водачи се приготвят да стартират програмата си за образование в Дания. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР