Министърът на отбраната на страната заяви, че страната е готова

...
Министърът на отбраната на страната заяви, че страната е готова
Коментари Харесай

Нова Зеландия води преговори за присъединяване към неядренената част на военния алианс AUKUS

Министърът на защитата на страната съобщи, че страната е подготвена да намерения за присъединение към съглашението за защита AUKUS

Емил Василев преди 25 секунди 2 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 11:09 | 27.03.2023

„ Това е безспорна изненада за всички нас “ – правосъдни реализатори започнаха да разказват и запорират имуществото на съветския цех Volkswagen

IT НовиниЕмил Василев - 20:10 | 27.03.2023

Производител на муниции в Норвегия не може да работи, тъй като център за данни на TikTok наоколо употребява цялото електричество

IT НовиниДаниел Десподов - 17:02 | 26.03.2023

Руснаци благодарение на невронна мрежа генерират изображения на тематика „ Ако Илън Мъск се бе родил в Съюз на съветските социалистически републики “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Нова Зеландия удостовери, че води договаряния за присъединение към неядрената част на алианса AUKUS, учреден от Австралия, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Министърът на защитата Андрю Литъл съобщи, че страната е подготвена да изследва тази опция, включваща полемики за наблюдаване и радиотехнологии за отбрана на отбранителния личен състав.

„ Беше ни препоръчана опцията да обсъдим дали бихме могли или желаеме да участваме в неядрената част на алианса. Посочил съм, че имаме предпочитание да го проучим. “

заяви господин Литъл във вторник в Уелингтън

На Нова Зеландия не беше препоръчана опцията да се причисли към частта на алианса, която обгръща приемането на подводници с нуклеарни мотор, заради нейната антиядрена позиция. Литъл съобщи, че участието в AUKUS не може да компрометира правните отговорности и моралния ангажимент на страната да бъде безядрена.

Втората част от трикомпонентното съглашение обгръща шерването на напреднали военни технологии, в това число квантови калкулации и изкуствен интелект.

Нова Зеландия изрази угриженост, че AUKUS може да заплаши Договора от Раротонга, който дефинира огромни региони от Тихия океан като свободни от нуклеарни оръжия.

Миналата седмица министърът на външните работи Наная Махута се срещна с високопоставени китайски дипломати и им описа за тези терзания. Китай е мощно срещу AUKUS и съобщи, че има „ сериозна угриженост и твърдо опълчване “ на военното партньорство сред Австралия, Обединеното кралство и Съединени американски щати. Не е ясно дали Китай изпитва същите опасения във връзка с втора част на съглашението AUKUS, в което обмисля да се причисли Нова Зеландия.

Бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк твърди, че не е в полза на страната да бъде свързвана с AUKUS.

Литъл съобщи, че задграничните или локалните гласове против договорката няма да бъдат фактор за евентуално участие. Той акцентира, че водачите на страната би трябвало да преценяват нейните дълготрайни ползи и това, което е един бързо изменящ се свят и район.

Говорителят на опозицията по въпросите на външните работи Джери Браунли също изрази угриженост по отношение на AUKUS, потвърждавайки, че тя може да затрудни взаимната работа на силите „ Anzac “ – Австралийският и новозеландският армейски корпус.

Във вторник обаче той отдръпна мненията си, като съобщи, че „ сигурно не се е опитвал “ да подлага на критика договорката.

По време на визитата си в Пекин предходната седмица Махута изрази угриженост и по отношение на нарушаванията на човешките права в Китай, както и по отношение на спекулациите, че страната ще достави смъртоносни оръжия на Русия за нашествието ѝ в Украйна. Тя изиска от Китай да употребява въздействието си върху Русия, с цел да спре войната.

Пътуването на Махута до Китай беше първото на новозеландски министър от 2018 гoдина насам. Тя съобщи, че визитата е било позитивно и в сходство с „ естеството на двустранните връзки “. Очаква се то да предшества публично посещаване на министър-председателя Крис Хипкинс в границите на няколко месеца.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР