Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър обяви амбициозен план

...
Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър обяви амбициозен план
Коментари Харесай

САЩ създават автономни кораби в надпревара с Китай за военноморско превъзходство

Министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър разгласи упорит проект за разширение на Военноморските сили (ВМС) с самостоятелни кораби, подводници и самолети за опълчване на разрастващата се морска опасност от Китай, осведоми Агенция Франс Прес.

Шефът на Пентагона акцентира, че огромният обзор на военноморската мощност на Съединени американски щати, именуван Future Forward, слага начало на използване на проект , който ще разшири Военноморски сили до повече от 355 кораба от актуалните 293.

Планът, който изисква да се провиснал десетки милиарди долари за бюджета на Военноморски сили до 2045 година, има за цел да поддържа превъзходството над Военноморските сили на Китай , обсъждани като съществена опасност за Съединени американски щати.

" Бъдещият флот ще бъде по-балансиран във опциите си да нанася гибелен удар от въздух, по море и под вода ", сподели Еспър в тирада пред Rand Corporation в Калифорния.

Разширяването ще добави " повече и по-малки " кораби , както и повече подводници и други подводни и надводни плавателни съдове, които ще бъдат самостоятелни, както и редица безпилотни самолети.

Планът планува флот от кораби, които могат да отстоят на спор с висок интензитет, да демонстрират мощ и наличие, както и да нанасят прецизни удари на доста огромни дистанции, акцентира министърът.

Като образец той уточни нова стратегия за фрегати.

Еспър означи, че се организират тествания на Sea Hunter - 40-метров дрон тримаран, който може самостоятелно да изследва водите за противников подводници повече от два месеца.

Шефът на Пентагона повтори, че Китай е главната опасност за сигурността на Съединени американски щати и че Индо-Тихоокеанският район е " приоритет " за американските военни.

По-рано този месец Пентагонът разгласява отчет за китайската войска, в който се сигнализира, че Пекин има най-големия военноморски флот с 350 кораба и подводници.

Но Еспър акцентира, че китайските Военноморски сили изостават като мощ и качества.

" Дори и в случай че спрем да строим нови кораби, на китайската войска ще й отнеме години да ни настигне ", счита той.

Военният министър означи, че с цел да реализиран задачата от 355 кораба, това значи, че Военноморски сили ще би трябвало да вземат по-голям % от бюджета на Пентагона , само че също Съединени американски щати би трябвало да влагат повече запаси в разширението и модернизирането на корабостроенето, където Китай има ясно предимство.

Министърът на защитата на Съединени американски щати сподели още, представен от ТАСС, че Китай и Русия са основните стратегически противници на Съединени американски щати . По думите му " ревизионистките страни употребяват грабителски стопански способи, организират подривна политическа активност и ползват военна мощ, с цел да трансформират салдото на силите в своя изгода за сметка на други ".

Той разкритикува китайската икономическа самодейност " Един пояс - веднъж ". Според него Русия и Китай модернизират въоръжените си сили, усилват опциите си в космоса и киберпространството с цел оказване на напън върху други страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР