Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза днес, че

...
Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза днес, че
Коментари Харесай

САЩ: Преговаряме с талибаните, но няма да приемем всяко споразумение

Министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър сподели през днешния ден, че Вашингтон се стреми към политическо съглашение с афганистанските талибани, само че няма да одобри каквото и да е съглашение, съобщи Ройтерс.

Той приказва в Париж, където е на посещаване за диалози с френската си сътрудник Флоранс Парли. През последните седмици вълна от офанзиви и атентати на талибаните в Кабул и други градове на Афганистан хвърли сянка върху водещите се в този момент договаряния сред Съединени американски щати и бунтовническата формация. А афганистанският президент Ашраф Гани става все по-критичен към подготвящото се в Доха, Катар, съглашение, чиито очертания са към този момент начертани от специфичния американски делегат Залмай Халилзад и представителите на талибаните.

"Позицията на Съединените щати е, че най-хубавият път напред е политическо съглашение и тъкмо над това сме се концентрирали в този момент. Но то не значи, че ние ще приемем всяко съглашение ", сподели Еспър на конференция в Париж с френската военна министърка.

"Искаме да реализираме положително съглашение, задоволително положително, с цел да подсигурява сигурността на нашите страни и да посочим по-светъл път напред за народа на Афганистан ", акцентира шефът на Пентагона.

Според оповестени към този момент детайлности за проектоспоразумението с талибаните, хиляди американски бойци ще бъдат изтеглени от Афганистан през идните месеци в подмяна на гаранции, че страната няма да се употребява като база за екстремистки набези против Съединени американски щати и техните съдружници.

Вчера американският емисар Халилзад се върна в катарската столица Доха дружно с военачалник Скот Милър - основния боен пълководец на Съединени американски щати в Афганистан, с цел да продължат диалозите с талибаните, които от своя страна обявиха, че разговорът върви добре.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР