Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис пристигна в днес

...
Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис пристигна в днес
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на САЩ пристигна в Кабул

Министърът на защитата на Съединени американски щати Джим Матис дойде в през днешния ден в столицата на Афганистан, съобщи Асошиейтед прес.

По време на визитата, която не беше оповестена авансово от съображения за сигурност, Матис възнамерява да се срещне с афганистанския президент Ашраф Гани и с американския командващ ген. Джон Никълсън.

Ударението е сложено върху вероятностите за привличане на най-малко някои талибани към помиряване с афганистанското държавно управление, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция. Пред кореспонденти Матис съобщи, че е уверен, че успеха във войната, в която Съединени американски щати влагат нови запаси, към момента е допустима - дефинирана като политическо споразумяване с талибаните.

Миналата седмица висши чиновници от американското разузнаване показаха пред Конгреса смесена прогноза за Афганистан. Според тях, въпреки че държавните сили надвиват, талибаните евентуално ще застрашат афганистанската непоклатимост през 2018 година

Съединени американски щати записват признаци на интерес от страна на талибански представители да проучат на опцията за договаряния с Кабул за преустановяване на над 16-годишната война, съобщи Матис, представен от Ройтерс, като посочи, че такива признаци имало още преди няколко месеца.

Има интерес от страна на талибаните, съобщи Матис пред кореспонденти в самолета преди кацането в Кабул.

Афганистанският президент Ашраф Гани предишния месец предложи договаряния без предварителни условия с талибанските бунтовници. Американски представители оцениха предлагането като значим жест от страна на Кабул.

Матис съобщи, че някои от признаците, детайлности за които той не разкри, датират отпреди изказването на Гани.

По думите му някои групи от талибани - дребни групи - или са се съгласили, или са показали интерес към договаряния. "С други думи, може и да не се включат всички талибани вкупом - да се чака такова нещо би било прекомерно, само че има детайли измежду тях, които очевидно са заинтересувани от договаряния с афганистанското държавно управление ", съобщи той.

Съединени американски щати и в предишното се надяваха да "отлюспят " детайли от талибаните и не е ясно до каква степен е друго новото изпитание, отбелязва Ройтерс. Като част от новата районна тактика, оповестена предходната година, Съединени американски щати ускориха помощта за афганистанските въоръжени сили и активизираха внезапно въздушните удари против талибаните в опит да преодолеят безизходицата във войната и да принудят бунтовниците да седнат на масата за договаряния.

Матис съобщи, че задачата е да бъдят уверени талибаните, че не могат да победят, с вярата, че това ще ги склони да договарят.
Узбекистан ще бъде хазаин на мирна конференция за Афганистан по-късно този месец, където се чака участниците да призоват за директни договаряния сред екстремистката формация и държавното управление на Гани. Талибаните обаче евентуално ще откажат да вземат участие и към този момент отхвърлят каквито и да било договаряния с подкрепяното от Запада държавно управление в Кабул, което съгласно тях е нелегитимен, натрапен от задгранични сили режим. Те оферират да договарят непосредствено със Съединени американски щати за вероятно спокойно съглашение.

Запитан дали Вашингтон би бил подготвен да договаря непосредствено с талибаните, Матис повтори американската позиция, че договарянията би трябвало да се водят от Кабул.

"Искаме афганистанците да играят водещата роля в усилието за помиряване ", сподели Матис.

Докато Съединени американски щати ускоряваха натиска на бойното поле, интернационалните сътрудници на Афганистан се постараха да изградят дипломатическа поддръжка от прилежащите страни, с цел да подбуден екстремистите към масата на за договаряния. Администрацията на президента Доналд

Тръмп също по този начин ускори натиска над Пакистан да ликвидира убежищата на екстремистите от своята страна на афганистанската граница.

Матис съобщи, че вижда някои позитивни признаци от страна на Исламабад, имайки поради няколко пакистански военни интервенции по продължение на границата.

Очертавайки задачите на визитата си, министърът акцентира, че желае да направи едновремено оценка и на рестартираното военно изпитание на Съединени американски щати, и на напъните за помиряване. "Помирението ", сподели той, "има съвсем равносилен приоритет за моя интерес да дойда тук ", сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР