Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис САЩ призовават всички

...
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис САЩ призовават всички
Коментари Харесай

САЩ настояват страните по произход да приберат гражданите си, задържани в Сирия


Министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис

Съединени американски щати приканват всички съюзнически страни да оказват помощ да бъде организиран въпросът с възходящия брой задгранични бойци, които биват пленявани от подкрепяната от Вашингтон военна коалиция Сирийски демократични сили. Американците отстояват мнението, че джихадистите би трябвало да бъдат предадени на родните си страни, където да се изправят пред правораздаването, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се на конференция тази седмица в Рим американският министър на защитата Джеймс Матис да повдигне въпроса пред останалите членове на интернационалната коалиция против " Ислямска страна " в Ирак и Сирия.

Сирийските демократични сили сега държат хиляди пленници от групировката, в това число стотици задгранични бойци от разнообразни страни. Въпросът стана още по-актуален през последните дни, след известието, че Сирийските демократични сили са заловили двама известни членове на клетка на " Ислямска страна ", познати с прозвището " Бийтълс " и обезглавяването на заложници.

Американските управляващи обявиха, че не стои като вид изпращането на двамата в пандиза Гуантанамо. Британското управление обаче съобщи, че не желае мъжете да бъдат върнати в Обединеното кралство.

" Работим с обединението по въпроса за пленените задгранични бойци и като цяло чакаме тези пленници да бъдат върнати на управляващите в родните си страни ", сподели Катрин Уийлбарджър, заместител помощник-министър на защитата на Съединени американски щати по въпросите на интернационалната сигурност. " Министрите на защитата имат задължението и опцията да обяснят на сътрудниците си от своите държавни управления значимостта на това за задачата и акцията - да създадат по този начин, че да се откри решение на този проблем. "

Пред кореспонденти, съпровождащи Матис в пътуването му до Европа, Уийлбарджър съобщи, че главната цел е бойците да бъдат държани надалеч от фронтовата линия и да не могат да отиват в други градове.

" Проблемът с потенциала е напълно действителен ", сподели тя, отбелязвайки, че в един миг Сирийските демократични сили са залавяли по 40 екстремисти дневно. " Успехът на акцията значи, че от ден на ден хора излизат от бойното поле. Тези обекти (за задържане) в последна сметка ще се препълнят. "

Американските военни потвърдиха, че Ел Шафи Елшейх и Алекзанда Коти, които са израснали в Лондон, са били хванати при започване на януари в Източна Сирия. Представители на Съединени американски щати са разпитали двамата мъже, които бяха част от клетката на " Ислямска страна " похитила, изтезавала и обезглавила над двайсет заложници, в това число американските публицисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и американския филантропичен служащ Питър Касиг.

За " Ислямска страна " водиха война стотици задгранични жители, до момента в който превземаше обширни територии от Сирия, което породи безпокойствие, че те ще донесат със себе си тероризъм, в случай че в миналото се върнат в родните си страни.

Правната страна на въпроса се явява безнадежден фактор. Повечето страни, в това число Съединени американски щати, не биха желали да одобряват такива пленници, в случай че не разполагат с доказателства да стартират правосъдно гонене против тях, а при сходни пленявания на фронта неведнъж е мъчно да се съберат такива доказателства.

Макар и публично да се декларира, че Гуантанамо не е действителен вид за двамата английски екстремисти, остава отворен въпросът по какъв метод ще се употребява пандизът в бъдеще. Миналия месец президентът Доналд Тръмп издаде декрет, съгласно който обектът ще продължи да работи, а това от своя страна породи спекулации, че е допустимо там да бъдат докарани още пандизчии.

Редица съдружници на Съединени американски щати обаче намерено насочиха рецензии за потреблението на Гуантанамо, където пандизчиите биват държани с години, без против тях да се водят правосъдни процеси. Според специалисти самото институция служи като вербовъчно средство за екстремистки организации.

Бивши заложници на " Ислямска страна " и родственици на жертвите на групировката поддържат мнение, че Елшейх и Коти би трябвало да бъдат съдени.

Френският публицист Никола Енен, който беше държан от мъжете и техните приятели в продължение на 10 месеца, съобщи, че желае правораздаване, както и че тези мъже би трябвало да бъдат съдени във Англия, а не да бъдат изпращани в Гуантанамо, тъй като отмъщението единствено ще породи още принуждение.

" Това, което диря аз, е правораздаване, а Гуантанамо е отвод от правораздаване ", съобщи той пред Асошиейтед прес.

Уийлбарджър сподели, че казусът с пленниците е единствено един от въпросите, които министрите на защитата ще разискват на конференцията.

Групировката " Ислямска страна " значително беше разгромена в Ирак и е пред заличаване в Сирия, където към момента работят екстремисти в обособени анклави по поречието на река Ефрат, край иракската граница и на други, разпръснати едно от друго места. Поради това обединението измества акцента си от бойните интервенции към стабилизиране на ситуацията.

" Има доста въпроси за това какво следва ", сподели Матис.

Той съобщи, че измежду идните бъдещи дейности е да се направи по този начин, че да се открият и отстранен всевъзможни взривни устройства, учебните заведения да отворят порти и да се обезпечи достъп до чиста питейна вода.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР