Министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович заяви днес, че

...
Министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович заяви днес, че
Коментари Харесай

Товарен самолет с мини се разби в Гърция

Министърът на защитата на Сърбия Небойша Стефанович съобщи през днешния ден, че самолетът, който се разруши нощес край Кавала, е благосъстоятелност на компанията " Меридиан Лтд. " от Украйна, съобщи " Танюг ", представена от Българска телеграфна агенция. Самолетът, който е изхвърчал от Ниш, е превозвал 11,5 тона продукция на сръбската отбранителна промишленост за Бангладеш, чието министерство на защитата е купило тази продукция.

На изключителна конференция Стефанович съобщи, че самолетът е изхвърчал в 20:40 часа и е превозвал мини за минохвъргачки и образователни мини за крайния покупател Бангладеш. По думите на сръбския министър самолетът е имал планувани механически кацания в Аман, Ахмад Абад (Индия) и Дака (Бангладеш) - като последна дестинация.

" При рухването на самолета осемте членове на екипажа са починали, измежду тях не е имало сръбски жители ", съобщи Стефанович.

Украинският консул в Солун дойде на мястото на злополуката и удостовери, че целият екипаж на самолета е бил формиран от украинци, съобщи Асошиейтед прес.

Самолетът се е разрушил малко преди 23:00 часа локално време в полето сред две села, на към 40 км западно от интернационалното летище в Кавала, прецизират осведомителните организации ДПА и АП. При рухването самолетът е унищожил електрически стълбове. Минути преди злополуката водачът е съобщил на контрольорите на въздушния трафик, че има проблем с един от моторите и би трябвало да направи незабавно кацане. Самолетът е бил ориентиран към летището в Кавала, само че не е съумял да стигне до там. Летателният уред е модел Ан-12.

Снимки от мобилни телефони, снимани от локални поданици, демонстрират горящия аероплан в нощното небе. Часове след злополуката от мястото се чували детонации, показва ДПА. Останките са разпръснати в радиус от стотици метри, а регионът е отцепен.

Пожарникар заяви пред гръцката телевизия ЕРТ, че двама негови сътрудници са откарани в болница поради усложнения с дишането.

АП добавя, че през нощта пожарникарите не са съумели да доближат до мястото на злополуката поради дима и мощната миризма, за която се притесняват, че е отровна.

Специална част на армията, която борави с нуклеарни, биологични и химически субстанции, ще дойде на мястото на злополуката в ранния следобяд, оповестява АП.

Кметът на община Пагео, към която принадлежат двете села наоколо до злополуката, е забранил придвижването на пътни транспортни средства по локалните пътища. Пожарната работа е отделила региона в радиус от към 400 метра. Хората, живеещи покрай мястото на злополуката, бяха посъветвани да не отварят прозорците си през нощта, да не напущат домовете си и да носят маски. Властите обявиха, че не знаят дали на самолета е имало рискови химикали, в това число такива, които се съдържат в батериите.

Йордания отхвърли да е крайният адресат на товара на самолета след появила се по-рано такава информация, съобщи ДПА.

Йорданската осведомителна организация Петра заяви, че самолетът е трябвало да направи междинно кацане на летището в Аман за презареждане и да продължи полета си.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР