Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос обяви в четвъртък,

...
Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос обяви в четвъртък,
Коментари Харесай

Гръцкият военен министър отива на посещение в Турция

Министърът на защитата на Гърция Никос Панайотопулос разгласи в четвъртък, че ще посети прилежаща Турция през идната седмица , заяви АП. Визитата му се възприема като част от напъните за облекчение на напрежението сред двете страни-членки на НАТО.

Панайотопулос разгласи, че ще посети и опустошените от земетресенията от началото на февруари региони в Турция, заедно  с турския си сътрудник Хулуси Акар. 

Припомняме, че поддръжката от страна на Гърция към съседката ѝ предишния месец докара до понижаване на напрежението в разногласията, съсредоточени към границите и правата за сондиране в източното Средиземноморие.

" Моят сътрудник ми предложи да посетя засегнатите от земетресението региони. Целта е да изпратим алегорично обръщение, сподели Панайотопулос в изявление за гръцката частна телевизия Мега. Вече е явна деескалация на напрежението в двустранните връзки сред Гърция и Турция. Желанието на страната ни е тази деескалация да придобие непрекъснат темперамент. "

Гърция и Турция възобновиха срещи на високо равнище , в това число диалози, на които участваха висши дипломати по по този начин наречената самодейност за позитивен дневен ред, ориентирана към стимулиране на търговията и друго съдействие в области, които не са свързани със разногласията.
 Продължава стоплянето на турско-гръцките връзки
Продължава стоплянето на турско-гръцките връзки

Анкара поддържа кандидатурите на Гърция за Съвета за сигурност и Международната морска организация

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати предходната седмица писмо до премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, с цел да изрази най-хубавите си пожелания за Деня на независимостта на Гърция.

Гърция празнува 202-та годишнина от началото на войната за самостоятелност от Османската империя (1821 - 29 г.).

Ердоган също благодари на гръцкото държавно управление и народа за тяхната взаимност след пагубните трусове през февруари, които убиха повече от 50 000 души в Турция и повече от 7 000 в прилежаща Сирия.

" Убеден съм, че връзките и съдействието сред нашите две страни ще се развиват в допълнение през идния интервал ", отбелязва Ердоган в писмото си.

Гърция даде висока оценка и на уговорката на Анкара да поддържа кандидатурата ѝ за член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в интервала 2025 - 2026 година
 Турция с жест към татко на жертва на влаковата злополука в Гърция
Турция с жест към татко на жертва на влаковата злополука в Гърция

Размразяване сред Атина и Анкара
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР