Министърът на отбраната Красимир Каракачанов или друг представител на министерството

...
Коментари Харесай

Каракачанов подписва светкавично договор за 50 млн. за машини на специалните сили без търг |

Министърът на защитата Красимир Каракачанов или различен представител на министерството ще подпише на следващия ден контракт за пазаруването на нови бронирани бойни машини за Силите за специфични интервенции (ССО) за 50 млн. лева. 

Министерството на защитата разгласява едвам на 1 декември техническите спецификации на другите типове бронирани бойни машини за които се предполагаше, че договаря с евентуални реализатори.

Договарянето на договорката беше направено на мрачно, без социална поръчка, защото държавното управление употребява една от малките врати в закона, които разрешават директно договаряне на поръчки, касаещи националната сигурност. Не е ясно дали от министерството са поискали предложения и от други компании, с цел да има някаква състезателност в процедурата, защото тя се организира в цялостна секретност. От месеци се знае, че компанията с която се договаря е една. Това е самоковската компания " Самарм ", която е взаимна благосъстоятелност на " Самел-90 " и " Интернешънъл Арморд Груп БГ ". В прессъобщението на министерството написа, че договорът ще бъде подписан с " българската компания „ САМЕЛ-90 “ АД ".

Поръчката би трябвало да бъде изпълнена за 3 години в интервала 2021-2023 година Срещу тази сума специфичните сили би трябвало да получат към 70 машини, от които единствено 12 ще бъдат тежко бронирани и с въоръжен купол. Повечето от транспортните средства ще имат единствено лека отбрана от вида B5 която защищава от пукотевица с автомат " Калашников ". През първата година " Самел " ще получи за работата си 10 млн. лева, а през идващите две - по 20 млн.

На 21 ноември министър председателят Бойко Борисов посети завода на „ САМЕЛ-90 “ и макар, че до през днешния ден от Министерството на защитата не бяха съобщавали публично с коя компания водят договаряния министър председателят написа във фейсбук профила си: „ Правителството ще обезпечи на нашите Специални елементи в допълнение въоръжение, техника и съоръжение, които ще допринесат за сполучливото осъществяване на техните задания. Даваме и опция за присъединяване на предприятия от българската отбранителна индустрия в производството, обслужването и ремонта на добитото въоръжение и техника. Едно от тези предприятия е „ Самел-90 “ в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и даже за китайската войска. ”

За да стане допустима покупката без социална поръчка на 19 ноември Министерският съвет утвърди отчет на министъра на защитата за “определяне на съществуването на главен интерес, обвързван със сигурността на страната, който би трябвало да бъде предпазен при подписване на контракт за социална поръчка в случаите по член 149, алинея 1, т. 2 от Закона за публичните поръчки при реализация на капиталов план „ Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав от Силите за специфични интервенции ”.

Целта на определената процедура по директно договаряне е да се избегне отсрочване на процеса и обжалвания от изгубили участници.

Правителството има утвърден отчет “за установяване на съществуването на главен интерес, обвързван със сигурността на страната ” и за модернизацията на танкове Т-72.

В развой на харчене по същия непрогледен метод са и 100 млн. лева за рационализация на авиобазата в Граф Игнатиево, в която ще бъдат дислоцирани новите многоцелеви изтребители F-16. Както OFFNews писа най-малко първата част от парите ще бъдат усвоени без да се афишират същински публични поръчки, а компаниите определени да строят и да доставят оборудването остава строго защитавана загадка. с оправданието, че - “достъпът визира ползите на трето лице и то категорично е отказало даване на желаната социална информация, с изключение на в случаите на надделяващ публичен интерес ”. От отговорите на МО излиза наяве единствено, че към 26 ноември Министерството на защитата към този момент има подписани контракти за 14,8 млн. лева за строителство въз основата на Военновъздушни сили. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР