Министърът на отбраната Драгомир Заков участва днес, 16 март, в

...
Министърът на отбраната Драгомир Заков участва днес, 16 март, в
Коментари Харесай

Съюзниците потвърдиха силното си единство и ангажимента за гарантиране сигурността и отбраната на всички страни-членки на НАТО

Министърът на защитата Драгомир Заков взе участие през днешния ден, 16 март, в изключителна среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО в Брюксел, Белгия.

Срещата стартира със съвещание на Северноатлантическия съвет с присъединяване на представител на EС и министрите на защитата на Грузия, Украйна, Финландия и Швеция. Съюзниците разискаха поддръжката за Украйна и непосредствения отговор на актуалната рецесия. Изразена беше взаимност с Украйна и беше препотвърдена политическата и практическата поддръжка за страната. Съюзниците и сътрудниците обявиха цялостната си поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници.

В своето изявление министър Заков акцентира, че непосредствените стъпки на съдружниците следва да засилят непоколебимата увереност да останат единни пред тази сериозна опасност за евроатлантическата сигурност и интернационалния ред, учреден на правила. „ Сега е времето за бързи и ясни дейности в поддръжка на Украйна, дейности, с които ще продължим да усилваме цената за агресора, като постановяваме тежки и безапелационни наказания “, уточни министър Заков.

Срещата продължи със съвещание във формат „ 30 “, отдадено на акомодацията на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО и идващите решения и дейности в подтекста на идната среща на министрите на защитата през юни и срещата на върха в Мадрид, които да подсигуряват възпиращия и защитителен капацитет на Алианса против всички закани.

В резултат на нападателните дейности на Русия НАТО за първи път задейства отбранителните си проекти. Алиансът разположи спомагателни отбранителни сухопътни и военновъздушни сили по източната си част. Министрите на защитата дадоха насоки за по-нататъшното адаптиране на възпиращия и защитителен капацитет в дълготраен проект, на първо място в източната част. Съюзниците потвърдиха цялостното си единение и уговорката да продължат да подхващат всички нужни ограничения, с цел да подсигуряват сигурността и защитата на страните-членки. Тези ограничения ще останат отбранителни и пропорционални, като се заобикаля ескалация.

Министърът на защитата подчертава в своето изявление върху нуждата Алиансът да бъде квалифициран за новата действителност. Възпиращият и защитителен капацитет във всички домейни следва да бъде приспособен, изключително по източния фланг, посочи министър Заков.

От българска страна беше препотвърдено предлагането за домакинство на Регионалната морска координационна функционалност, като част от структурата на силите на НАТО. Представена бе и информация за развиването на бойната група на българска територия, която е отворена за присъединяване на съдружници за попълване на съществуващите сериозни дефицити.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР