Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва от 9 до

...
Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва от 9 до
Коментари Харесай

СРЕЩАТА НА ВЪРХА В НАТО: Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще пътува за Вашингтон

Министърът на защитата Атанас Запрянов ще взе участие от 9 до 12 юли в срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО във Вашингтон, Съединени американски щати, в състава на българската делегация, водена от служебния министър-председател и министър на външните работи на Република България Димитър Главчев. В състава на българската делегация са включени също началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на защитата Аделина Николова.

На срещата на върха ще бъде маркирана 75-ата годишнина от основаването на най-успешния алианс в историята. Основен акцент на форума е силата, значимостта и съответността на НАТО в актуалната среда на съществени провокации пред сигурността. Това ще бъде и първата среща на държавните и държавните ръководители с присъединяване на към този момент 32 съдружника. Присъединяването на Финландия и Швеция е още едно удостоверение за ролята на Алианса като фактор за сигурност в по-широк мащаб.

Съюзниците ще обсъдят и ще подхващат последващи стъпки, с които ще надградят решенията, свързани с усилването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса и поддръжката за Украйна, както и развиването на световните партньорства.

Форумът ще стартира на 10 юли със съвещание на Северноатлантическия съвет в съюзнически формат.

Срещата ще продължи с паралелни вечери във формати държавни и държавни ръководители, министри на външните работи и министри на защитата. На вечерята на министрите на защитата са поканени и сътрудниците от Индо-Тихоокеанския район и Украйна.

През втория ден от форума ще се организира работна сесия във формат държавни и държавни ръководители с присъединяване на Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и Европейски Съюз. Срещата на върха ще приключи със съвещание на Съвета НАТО -Украйна.

Министърът на защитата Атанас Запрянов ще взе участие и в особено събитие на 9 юли, отдадено на отбелязването на 75-ата годишнина от основаването на Алианса, което ще се организира в залата, в която е подписан Вашингтонският контракт през 1949 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР