Министърът на отбраната Атанас Запрянов и Н. Пр. д-р Роб

...
Министърът на отбраната Атанас Запрянов и Н. Пр. д-р Роб
Коментари Харесай

Защо извънредният и пълномощен посланик на Обединено кралство у нас напуска страната ни?

Министърът на защитата Атанас Запрянов и Н. Пр. доктор Роб Диксън , ексклузивен и пълномощен дипломат на Обединено кралство Англия и Северна Ирландия у нас, се срещнаха през вчерашния ден. Н. Пр. Диксън напуща страната ни след привършване на четиригодишния си мандат в България.

Министър Запрянов оцени високо ангажираността на Обединеното кралство за гарантиране сигурността в Черноморския район и поддръжката за повишение на оперативната съгласуемост и качествата на българските Въоръжени сили. Той благодари на Н. Пр. Диксън за персоналния му принос за задълбочаване на двустранното съдействие в региона на защитата, като дефинира партньорството във военната сфера все още като извънредно положително и интензивно . От своя страна посланикът на Обединеното кралство увери българската страна, че ще продължи да бъде зает с връзките сред двете страни и след поемането на новия си пост. 

Подкрепата за Украйна и нейното продължение, концепцията на НАТО за въздържане и защита, модернизирането на Въоръжените сили и опциите за повишение на обичайно положителното равнище на взаимни военни учения, тренировки и образования бяха измежду главните дискутирани тематики по време на диалозите. Подчертана беше значимостта на присъединяване на английски военнослужещ и при подкрепяне построяването на Бойната група на НАТО на територията на страната , както и взаимните учения сред специфичните сили на България и Обединеното кралство.

Обсъдено беше и противодействието на хибридни закани и дезинформационни акции , като министър Запрянов благодари на Н. Пр. Диксън за помощта на английското държавно управление с експертни образования по Стратегически връзки. 

В срещата участваха заместник-министърът на защитата Радостин Илиев , началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и аташето по защита на Обединено кралство Англия и Северна Ирландия подполковник Матю Уокър .

Царевицата и кюспетата от слънчоглед – водещи артикули в българския износ за Китай през 2023 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР