Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова участва в

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова участва в
Коментари Харесай

Министър Карамфилова участва в конференция на ООН в Ню Йорк

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова взе участие в интерактивен разговор на високо ниво на тематика " Вода за климат, резистентност и околна среда “. По време на Конференцията на високо ниво на Организация на обединените нации " Вода за стабилно развиване “ в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк министър Росица Карамфилова взе участие в тематичен разговор, отдаден на провокациите във водния бранш в подтекста на изменението на климата, осведомиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В интерактивния разговор участваха още Н.П. господин Хани Суилам, министър на водните запаси и напояването на Египетската Арабска Република, Н.П. господин Сензо Мчуну, министър на водата и канализацията на Южна Африка, Н.П. госпожа Мариам Алмухайри, министър на изменението на климата и околната среда на ОАЕ, Н.П. господин Кристоф Бешу, министър на екологичната смяна и териториалното доближаване на Франция.

Дискусиите бяха фокусирани върху свързващата роля на водата като фактор за реализиране на интернационално съгласуваните цели, в това число тези, съдържащи се в Програмата за стабилно развиване до 2030 година, Парижкото съглашение от 2015 година и Рамковата стратегия от Сендай за понижаване на риска от бедствия 2015-2030 година

В изявлението си министър Карамфилова означи, че възприемането на интегрирани подходи за обмисляне на ръководство на водите в средносрочен и дълготраен проект е от основно значение за здравето на екосистемите и устойчивостта за обществата. За постигането на действителни резултати е значимо отчитането на съображенията за намаляване на последствията от изменението на климата и за акомодация в международен мащаб, като се държи сметка за връзките сред сухоземните, сладководните, крайбрежните и морските екосистеми и се сплотяват напъните на заинтригуваните страни.

Акцент беше подложен на положителните практики в България за обезпечаването на ефикасни механизми за съгласуваност и съвещания в региона на ръководството на водите както на национално, по този начин и на басейново равнище, в това число по въпроси, свързани с климата и ръководството на водите.

" Изменението на климата е измежду целите на българската политика в региона на опазването на околната среда “, съобщи министър Карамфилова и добави, че страната ни взе участие интензивно в интернационалните старания за битка с изменението на климата.

Представена беше и информация за подхванатите от България дейности за подготовката на страната ни за домакинство на 29-та Среща на страните по Конвенцията на Организация на обединените нации по изменение на климата (COP29) през 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР