Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна
Коментари Харесай

Министър Карамфилова проведе срещи с кметове за забавената рекултивация на общински депа

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с кметове и представители на общини, в които не са спазени отговорности по осъществяването на дейностите за рекултивация на остарели депа.

За общо 8 общини – Бяла, Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали, е належащо да се подхващат незабавни дейности за осъществяване на плановете за техническа рекултивация на депа за битови боклуци.

Преди година Европейска комисия предизвести, че следва страната ни да бъде изправена пред Съда на Европейски Съюз за възнаграждение на обилни по мярка финансови наказания поради нерекултивирани 43 депа за неопасни боклуци. Към момента остават 8 такива депа, за които България би трябвало да постави оптимални старания по рекултивацията им, тъй че да бъде понижен размерът на глобите.

Министър Карамфилова настоя пред представителите на локалната власт за национално отговорно отношение и работа в бързи темпове. Министерство на околната среда и водите изиска от общините график на идните действия за идващите два месеца и планува ежеседмични инспекции, и правене на отчети по осъществяването и постигнатия прогрес. Резултатите от инспекциите ще бъдат оповестявани обществено. Незабавните дейности по плановете се постановат по отношение на решение на Съда на Европейския съюз от 16 юли 2015 година, с което България беше наказана за несъблюдение на уговорките по закриването и рекултивацията на старите общински депа.

Екипът на Министерство на околната среда и водите ще следи за ускореното физическо осъществяване на работата по плановете за рекултивация на общинските депа. Основният източник на финансиране е Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР