Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че
Коментари Харесай

България планира да насочи евросредства към Калиакра като компенсация за забраната за строителство

Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че ще се изиска за новия програмен интервал да бъдат ориентирани средства по Програмата за развиване на селските региони за обезщетителни ограничения поради възбраната за строителство в предпазената зона " Калиакра ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес Димов даде изключителна конференция по отношение на решението от 21 юли да се забрани новото строителство на Калиакра. До възбраната се стигна, откакто Европейската комисия осъди през 2016 година България за строителство в предпазената зона. Жители на района на Калиакра обаче стачкуваха против наложената възбрана за строителство.

" В Програмата за развиване на селските региони ще стартира разискване на обезщетителни ограничения. Това е нещо, което се случва в другите страни и което е напълно действително да бъде случено в България, с цел да могат да бъдат обезщетени неведнъж притежателите на земи, които би трябвало да пазят избрани хабитати по Директивата за хабитатите и Директивите за птиците ", съобщи през днешния ден екоминистърът. Той сподели, че жителите на района могат да се възползват и от Оперативната стратегия " Околна среда ", която планува запас за локални инициативни групи, работещи по възобновяване на хабитатите на птиците. Може да се употребява и стратегия " Лайф ", която е особено направена от Европейска комисия.

Ако българската страна не беше издала възбрана за строителство в предпазената зона, преминавахме към наказателна фаза, което значи ефикасна еднократна глоба в размер на няколко милиона евро, сподели през днешния ден Нено Димов. Той не знае какъв брой огромна би могла да бъде глобата за страната, само че уточни, че тя се дефинира по формула, като има и ежедневна санкция в размер на 20 хиляди евро досега, в който не бъдат изпълнени желаните ограничения.

Решението на Европейска комисия

не планува унищожаване на построеното досега

в зона " Калиакра ", само че се изисква налагане на възбрана за издаването на нови позволения за всякакво строителство там. Днес министърът съобщи, че имало действителна заплаха да се изиска и срутване на къщи, хотели, вятърни генератори и така нататък в региона, като даде образци за сходни дейности в предишното в Испания, Гърция и Ирландия. Той уточни, че е разговарял с представителите на Европейска комисия и са постигнали съглашение, в случай че се изпълнят актуалните претенции на комисията, България да излезе от наказателна процедура и да няма срутване.

С издадената заповед на министъра по Закона за биологичното многообразие се не разрешава издаване на позволения за градеж и всякакво строителство на територията на Калиакра, както и разораване, залесяване и основаване на трайни насаждения.

Предстои да бъде оповестена предпазена зона " Комплекс Калиакра ",

обхващаща землищата на с. Тюленово, община Шабла, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна и Балчик, община Балчик.

В зоната би трябвало да се вкара система за ранно обявяване на миграцията на птиците за всички ветрогенераторни паркове. По думите на Димов към този момент има вятърни генератори, които към този момент са обхванати от тази система и ще стопират при предизвестие за миграция на птици. Министърът ще издаде заповед и ветрогенератори, които не попадат в системата за ранно обявяване, да бъдат спирани през светлата част на деня за целия миграционен интервал. Заповедта ще важи до построяването на системата. Повече за ограниченията, които страната би трябвало да предприеме, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР