Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще издаде

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще издаде
Коментари Харесай

Започва проверка за проводимостта на речните корита преди снеготопенето

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще издаде заповед за инспекция за проводимостта на речните корита по отношение на идното снеготопене и пролетно прииждане. Това информира той в отговор на депутатски въпрос на съвещание на парламентарната Комисия по околната среда и водите, оповестяват от Министерство на околната среда и водите.

Проверките ще бъдат осъществени през февруари от Регионалните инспекции по околна среда и води и от Басейновите дирекции и ще бъдат направени съответните наставления към кметовете и регионалните шефове. Целта е в случай че има проблематични сектори, те да бъдат почистени преди снеготопенето.

„ Следим извънредно прецизно равнищата на язовирите. Към момента язовирите за питейни потребности са цялостни на 75%, с цел да се подсигуряват потребностите на жителите, само че и да има свободни размери. Язовирите, свързани с енергетиката, се поддържат на към 70% от размера, а тези за напояване – малко под 50%. В момента имаме нужни свободни размери “, увери министърът.

Министър Димов осведоми депутатите от комисията за напредъка по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) 2014-2020, както и за хода на процедурата за създаване на ВиК инфраструктура. Той уточни, че няма риск от загуба на средства по програмата. Към 31 декември 2018 година е отворен за кандидатстване целият запас по ОПОС 2014-2020. Към края на предходната година са контрактувани над 50% от средствата, разплатени са 16%, а са сертифицирани 13%.

„ Нямаме изгубени средства по ОПОС, което е плод на извънредно положителната работа на екипа “, акцентира министър Димов. Относно спазването на графика за подаване на плановете за ВиК инфраструктура министърът сподели, че досега е подготвен планът на ВиК Смолян. Очаква се през февруари да бъдат подадени плановете на още 5 консолидирани ВиК оператора, а на останалите – през април. Според министър Димов в случай че бъде спазен графикът за подаване на планови оферти от ВиК операторите, няма да бъде затруднена ОПОС.

 komisia

В отговор на въпрос за екологичното положение на трансграничната река Драговищица министър Димов сподели, че се наблюдават индикаторите на реката от българска страна и към този момент данните не са притеснителни, само че контролът е засилен поради информацията, която се получава за замърсяване от сръбска страна. Министърът осведоми за резултатите от извършената в Димитровград на 22 януари среща със сръбския министър на отбраната на околната среда Горан Триван. На нея е поискана публична информация от мониторинга на водите на реката на сръбска територия.

„ Тъй като отговор към момента не е получен, идната седмица още веднъж публично ще упорствам за тази информация “, съобщи министър Димов. Също по този начин страната ни настоя да взе участие в трансграничен Оценка на въздействието върху околната среда на мина „ Благодат “ в с. Караманица. „ По информация от уеб страницата на сръбското министерство сега там има пилотна апаратура, която е за 2-3 години. Ако тя продължи да работи, би трябвало да се направи Оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст и България да взе участие в него “, безапелационен беше министър Димов. Той добави, че настояваме да бъдем осведомени за всички капиталови планове по пограничните региони, които могат да доведат до неподходящи последици, в това число за планове за създаване на Водноелектрическа централа, защото също може да имат отрицателно въздействие върху трансграничните реки.

На срещата е препоръчано да се направи взаимна работна група на равнище зам.-министри от двете страни, с цел да се разиска опцията за съгласуван мониторинг на водите, тъй че данните да са съпоставими. Тъй като нямаме отговор за работната група, идната седмица ще изпратим напомнително писмо на сръбската страна, сподели министър Димов. Той заяви още, че министър Триван е поел ангажимент за подготовка, планиране и създаване на пречиствателни уреди на територията на Босилеград и Димитровград.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР