Министърът на околната среда и водите Нено Димов проведе днес

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов проведе днес
Коментари Харесай

Нено Димов обсъди с полския си колега замърсяването на въздуха и климатичните промени

Министърът на околната среда и водите Нено Димов организира през днешния ден среща във Варшава с полския си сътрудник Хенрик Ковалчик. По време на диалозите бяха разисквани настоящи тематики в региона на околната среда, измежду които замърсяването на въздуха и ограниченията, които двете страни подхващат, за решение на казуса. Във фокуса на срещата бяха и климатичните промени в подтекста на идната в края на тази година 24-та Конференция на страните по Рамковата Конвенция на Организация на обединените нации по изменение на климата (COP24), на която полската страна е хазаин.

По тематиката за качеството на въздуха, акцент в диалога беше възходящият импорт на дизелови коли втора ръка в страни от Европейски Съюз с по-ниски междинни приходи на глава от популацията, в резултат на рестриктивните мерки за придвижването им, налагани от от ден на ден западноевропейски градове. Както посочи министър Димов, решението на казуса не може да се търси в директна възбрана на подобен импорт в съответната страна членка, тъй като това би подкопало единния вътрешен пазар. Разумният метод е постигането на общо законодателно решение на равнище Европейски Съюз, въвеждащо избрани отговорности за страните „ експортьорки “ в посока „ ретрофитване “ на тези транспортни средства, тъй че да дават отговор на най-новите емисионни стандарти.

Двамата министри разискаха и идната през декември т. година в Катовице Конференция по изменение на климата, чиято съществена цел ще бъде приемането на пакет от решения за цялостното използване на Парижкото съглашение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР