Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи в

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи в
Коментари Харесай

Министър Димов представи нов апарат за измерване на миризми

Министърът на околната среда и водите Нено Димов показа в Русе уред за премерване концентрацията на интензивно миришещи субстанции. Уредът към този момент е подложен и работи на територията на автоматизираната измервателна станция на Изпълнителната организация по околна среда в кв. "Възраждане " в крайдунавския град.

По думите на Ненов апаратурата е нова за България. Досега сходно пробонабиране у нас не е осъществявано. Целта е да се направи опит за обективизиране на казуса с миризмите, който е доста мъчно да бъде потвърден. Повече от шест месеца лишили на екип от министерството за изследването и намирането на подобаващата инсталация и лаборатория.

Уредът може да бъде стартиран посредством "смс " от мобилен телефон - незабавно при постъпването на сигнал за миризма на горещия телефон. Взимането на тестът продължава сред пет и 10 минути. Апаратът напълва два контейнера с въздух. Единият ще бъде изпращан в лаборатория в Италия, където миризмите ще се дефинират органолептично. На втория ще се прави химичен разбор в друга акредитирана лаборатория.

Резултатите от двете проби би трябвало да покажат дали съществуват миризми и вероятно какъв е техният тип.

Димов изясни, че опитът с уреда в Русе ще продължи шест месеца. Той е разработка на италианска компания и е възложен гратис. Ако покаже положителни резултати, локалните управляващи ще би трябвало да решат дали да го закупят и употребяват. Ще бъдат планувани и промени в закона за чистотата на атмосферния въздух.

Така ще се дадат права на локалните управляващи да дефинират опциите за надзор посредством сходен тип инсталация, в това число и санкциониране.

"Началото на този тип пробонабиране поставихме в Русе, тъй като градът е едно от няколкото места в България, където има съществени недоволства от миризми през последните години ", сподели Димов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР