Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор
Коментари Харесай

Още осем общини ще изграждат инсталации за отпадъци със средства по ОПОС


Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа контракт за създаване на анаеробна апаратура за общините Русе, Иваново, Сливо поле, Тутракан и Ветово. По плана ще се построи оборудване за преправка на разделно събрани биoразградими боклуци, формирани на територията на Регионално съдружие за ръководство на отпадъците за район Русе.

С осъществяването на плана ще се обезпечи спомагателен потенциал за преработване на боклуци от близо 18 000 тона годишно. Инсталацията за анаеробно отнасяне на боклуци ще обслужва над 200 000 поданици.

Общият размер на инвестицията е близо 34,8 млн. лева Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС) обезпечава безплатна финансова помощ в размер на 26 млн. лева Срокът за осъществяване на плана е 45 месеца.

Министър Димов подписа и контракт за съоръжения за преправка на боклуци с общините Кюстендил, Трекляно и Невестино. Проектът планува планиране и създаване на апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци с потенциал 15 500 тона годишно и на апаратура за аеробно компостиране на зелени и/или биоразградими боклуци с потенциал 3000 тона годишно. Съоръженията ще обслужват 53 000 поданици

Предварителното отнасяне на отпадъците ще разреши извеждането от размера за депониране на другите потребни първични материали. В резултат на това ще бъде реализирано понижение на депонираните битови боклуци с 60,6% (спрямо количеството на входящия поток на отпадъците). Зелените и биоразградими боклуци ще се рециклират посредством аеробно компостиране за приемане на потребен артикул и ще бъдат употребявани за производството на компост.

Проектът е на стойност близо 9,7 млн. лева ОПОС обезпечава безплатна финансова помощ в размер на 7 млн. лева Срокът за осъществяване на дейностите по плана е 35 месеца.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР