Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри в

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри в
Коментари Харесай

Министър Димов откри в Русе изложба за първите екопротести у нас

Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри в Русе галерия за първите екопротести в България , оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

" Онова, което направиха русенци преди 30 години беше не просто битка за чиста околна среда, а за страна, която не феодализира своите жители , която е благосклонна, а не тиранин - битка за независимост, в случай че щете. Това начало е доста повече от битка за чист въздух , тя е за бъдеще, зависещо от нас самите - основано на фамилията, на полезностите на локалната общественост, на патриотизма ", сподели Димов.

Документалната галерия е под надпис " Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989) ". Тя е част от тематичен теоретичен семинар в две елементи: свидетелства - " Съвременниците описват " и " Медиите като огледало на историята " и част втора - 30 години по-късно.

" Идвам от Регионалната ревизия, където имаше протестиращи. Радвам се, че пребивавам в страна, в която това може свободно да се случва, тъй като когато вие, русенци протестирахте, рискът беше голям - през днешния ден може би е съвременно . Трябва да си даваме сметка какво поехте вие на плещите си преди 30 години и откровено благодаря на тези смели дами, които започнаха ", добави Димов.

Експозицията е подредена във фоайето на ректората на Русенския университет " Ангел Кънчев ". Тя бе открита от ръководителя на Държавна организация " Архиви " и началник на едноименния план доцент доктор Михаил Груев . " Няма по-емблематичен случай на гражданска интензивност и на гражданско деяние у нас през целия тоталитарен интервал от съпротивата на русенци ", съобщи доцент Груев.

В Инициативния комитет за отбелязване на 30-годишнината от първите екологични митинги в България са националният представител Искрен Веселинов, доцент доктор Михаил Груев, проф. дфн Пенка Ангелова, ръководител на Международно сдружение " Елис Канети ". В него е и доктор Веселина Антонова - координатор на плана, създател на изложбата " Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989) ". Тя е и съавтор на документалния филм " Шест дами " и на книгата " Демонтаж ".

На събитието участваха и участници в първите екологични митинги . Министър Димов беседва с майките, които са били основатели на първите митинги.
Гостите на събитието разгледаха и инсталацията на учениците от Националното учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов ", наречена " СМОГ ".

През есента изложбата " Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989) " ще бъде показана и в София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР