Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви лансирана

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви лансирана
Коментари Харесай

Екоминистърът отново лансира идеята за забрана на въглищата със сяра и пепел

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разгласи стартирана и от неговите прародители на поста концепция за ограничение на продажбите на въглища, съдържащи сяра и пепел, и въвеждането на екостандарти за отоплителните уреди на твърдо гориво. По време на годишната среща на кметовете в Албена, във вторник, той напомни, че от 2019 година влизат в действие нови европейски екологични стандарти за битовите отоплителни уреди и би трябвало да се откри механизъм за използването им.

" Замърсяването на въздуха е от най-съществените проблеми и локалната власт би трябвало да го одобри с нужната съвестност ", съобщи министърът. Според него най-трудно при решаването на проблемите с качеството на атмосферния въздух е да се откри социално-икономически баланс. Той прикани локалната власт да взе участие интензивно в работата на двете работни групи, които ще разискват ограничения за понижаване на замърсяването от битовото отопление и от автомобилния превоз.

" Виждането ни сега е, че би трябвало да намерим метод да ограничим вноса и продажбата на горива с високо наличие на сяра и пепел и да въведем нови стандарти за отоплителните уреди ", сподели Нено Димов, представен от пресцентъра на ековедомството.

Решението обаче ще бъде взето след необятна експертна полемика на кръгла маса през ноември с всички заинтригувани страни. Също идния месец ще има и кръгла маса за предложенията за понижаване на замърсяването от автомобилния превоз и контрола при регистрация на коли с нездравословни излъчвания.

Димов прикани кметовете да аплайват за 111 млн. лева по ОПОС 2014-2020 за ограничения за реализация на общинските стратегии за чистотата на атмосферния въздух. Няколко града към този момент получиха еврофинансиране за актуализация на своите ограничения за опазването на въздуха

Вече са закрити 96 от 113 общински депа, само че остават три общини, които не са построили в точния момент районни депа за битови боклуци, осведоми министър Димов. Сега други общини поемат техните боклуци и не е заслужено всички да заплащат цената, изясни той и изрази убеденост, че до края на годината общините ще закрият старите депа, тъй че да не се стигне до ефикасни наказания по наказателната процедура против България.

Министърът осведоми кметовете и за новия метод за ръководство на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, който вкарва териториалния принцип. Отговорността за ръководство на зоните от НАТУРА 2000 ще е на регионалните шефове, само че общинските управляващи ще имат съществена роля за намирането на баланс сред икономическото развиване, ползите на локалните общности и опазването на околната среда, акцентира министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР