Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът
Коментари Харесай

Започна строителството на водния цикъл на Добрич

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Йордан Йорданов направиха първа копка от водния цикъл на Добрич. Проектът е от огромна значимост за града, защото ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа на Добрич. Инвестицията е в размер на 114,9 млн. лева, 86,2 млн. лева от тях безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “.

„ С реализацията на плана ще се понижат течовете в мрежата, ще се усъвършенства и пречистването на отпадъчните води, за което упорства Европейската комисия “, съобщи министър Димов. ПСОВ-Добрич в с. Врачанци е издигната през 1986 година, само че до момента не е реконструирана. Предвижда се създаване на биологично ходило с филтриране на азот и фосфор, което ще предотврати замърсяването на р. Добричка. Съоръжението ще обслужва 92 498 души, сподели министърът.

Проектът се чака от жителите на Добрич, макар че те ще би трябвало да понасят доста неудобства през идващите месеци. Предстои рехабилитацията на близо 80 км водопроводи, полагани в интервала от 1950-1970 година, което значи разкопани улици, скупчване на строителна техника и служащи. В момента повредите са ежедневие и загубите на вода доближават 86%, изясни министър Димов.

През първия програмен интервал в област Добрич са осъществени 7 плана, по които са вложени над 64 млн. лева От тях 25,5 млн. лева в бранш „ Води “ и 38,9 млн. лева в бранш „ Отпадъци “. Положената линейна инфраструктура е с дължина над 20 км.

В момента със средства от ОПОС 2014- 2020 се приготвя районно прединвестиционно изследване на територията на област Добрич, въз основата на което ще бъдат финансирани и други планове във водния бранш.

На церемонията участваха регионалният шеф Красимир Кирилов и народните представители Пламен Манушев и Живко Мартинов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР