Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обвинен

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обвинен
Коментари Харесай

Нено Димов e обвинен в умишлена безстопанственост, задържат го за 72 часа

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е упрекнат за умишлена занемареност, съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева, представена от Българска национална телевизия. Той остава в ареста за 72 часа и ще бъде желано непрекъснатото му задържане.

Димов в прорез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове е разрешавал водоползване от язовир " Студена " за промишлени потребности на избрани сдружения, макар че е бил съответно уведомяван документално за това, че равнището на водата в язовира понижава и то доста през последните години. Така съгласно прокуратурата министърът е нарушил служебните си отговорности.

Сийка Милева съобщи, че в хода на следствието е открито, че водният запас на язовир " Студена " доста е намалял до размери, приближаващи сериозния най-малко, така наречен мъртъв размер на язовира, при който не може да бъде реализирано водоподаването за питейна и промишлена потребност на популацията в община Перник.

 
Язовир " Студена ", според Закона за водите е държавна благосъстоятелност и като подобен той се стопанисва и ръководи от Министерството на околната среда и водите. Нивото на водата в язовира се следи от ВиК-дружеството в град Перник. същият рапортува и за положението на равнището на министъра на околната среда и водите.

" Установено е, че от началото на 2018 година равнището на водата в язовир " Студена " доста е намалявало, за което ВиК-дружеството е уведомявало непрестанно община Перник, регионална администрация Перник, както и министъра на околната среда и водите. Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал съответните графици и е разрешавал водоподаването за промишлени, битови и екологични потребности ", добави представителят на основния прокурор.

Сийка Милева, представител на основния прокурор: Установено е, че министърът в прорез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове е разрешавал водоползване от язовир " Студена " за промишлени потребности на избрани сдружения, макар че е бил съответно уведомяван документално за това, че равнището на водата в язовира понижава и то доста през последните години. Така съгласно прокуратурата министърът е нарушил служебните си отговорности и в интервала от 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 година е издавал разрешителни за промишлено водоползване на избрани сдружения и то в пъти по-големи, въпреки притокът в язовир " Студена " да е намалял фрапантно. Същият съзнателно не е положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на водния режим на язовир " Студена " макар съществуването на всички изискуеми отчети от разнообразни институции. По този метод е довел до обилни вреди, изразяващи се в изразходването на милиони литри вода, което пък от своя страна е довело до понижаване на питейната вода за жителите на община Перник.
Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура: На този стадий от събраните доказателства, които са над 48 тома, считаме и сме създали обосновано съмнение, че има отговорно осъществено незаконно действие - умишлена занемареност. Към сегашния миг и с днешна дата с мое разпореждане съм привлякъл в качеството на обвинен Нено Ненов Димов като длъжностно лице министър на околната среда и водите за осъщественото от него закононарушение умишлена занемареност.
От прокуратурата обясниха, че се ревизират всички обстоятелства. Законът планува от 2 до 8 години затвор за това закононарушение.

Ако министърът на беше разрешил потреблението на водите на бент. „ Студена “ за промишлени потребности, сега там щеше да има задоволително количество вода, с цел да няма воден режим в Перник, безапелационни са правосъдните управляващи.

Събраните по делото доказателства дават учредения да се допусна, че той може да извърши още закононарушения и да повлияе на правосъдното произвеждане. Издадена е заповед за задържане за 72 часа, прецизираха от прокуратурата.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР