Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес връчи

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес връчи
Коментари Харесай

Плажът Болата излиза от резерват Калиакра, но остава защитена местност

Министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден връчи на кмета на Каварна Нина Ставрева заповед, с която плажът „ Болата “ се изважда от резервата „ Калиакра “. Той ще бъде включен в предпазена околност „ Степите”, което е гаранция, че строителството на него ще е неразрешено .
„ В петък (11 май - бел. ред.) подписах заповедта, която идната седмица ще бъде оповестена в „ Държавен вестник “. С това изпълних желанието на локалната общественост плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с смяна в Закона за биологичното многообразие, където народните представители ще имат думата”, изясни министърът.
Решението Димов е взето след предложение от община Каварна за изваждане на плажа „ Болата “ и на паркинга на нос Калиакра от резервата, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.
Подкрепата си за решението обявиха и народните представители Йордан Йорданов (ОП), Даниела Димитрова (ГЕРБ), както и регионалният шеф Красимир Кирилов, които участваха през днешния ден в Каварна на връчването на заповедта на кмета на Каварна Нина Ставрева. Тя уточни, че Българска социалистическа партия също поддържа решението за изключване.
По-късно през днешния ден екоминистърът посети село Българево, с цел да беседва с локалните хора, които го посрещнаха с признателност. „ Дали приказваме за Трън, за Царево, за Генерал-Тошево или за Болата, локалните са тези, които би трябвало да имат думата “, съобщи Димов пред хората. Той акцентира, че хората, които живеят на място най-добре знаят по какъв начин да опазват това, което имат – „ тук са вашите мемоари, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е належащо някой от София да се разпорежда и да ви споделя какво да вършиме “. Със своята заповед Димов се е съобразил с желанието на локалната общественост плажът „ Болата “ да се върне на хората от общината, тъй като те могат най-добре да решат по какъв начин да го стопанисват и развиват отсега нататък.
Министърът на екологията беше поканен в Каварна да закрие ХV-ия общобългарски юношески фолклорен събор „ С България в сърцето “. „ Културата и фолклора по този начин надълбоко са пуснали корени в нас, че няма какво да ни помести – те дават съображение освен да се гордеем, само че и да си отговорим на въпроса за какво сме най-старата страна в Европа “, сподели Димов пред участниците и гостите.
Организаторите му връчиха почетна грамота за принос в съхраняването и популяризирането на българския фолклор, дух и обичаи. „ Не би трябвало да забравяме, че имаме няколко скъпи неща, които съвсем никой различен няма – нашият фолклор, нашата писмеността – единствената, написана, с цел да популяризира християнството и нашият дух, които ни държат от епохи и ще ни държат още епохи “, сподели министърът в символ на признателност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР