Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес връчи

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес връчи
Коментари Харесай

Димов връчи заповед за излизане на плаж Болата от резерват Калиакра

Министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден връчи на кмета на Каварна Нина Ставрева заповед, с която плажът " Болата " се изважда от резервата " Калиакра " . Той ще бъде включен в предпазена околност " Степите ", което е гаранция, че строителството на него ще е неразрешено.

" В петък подписах заповедта, която идната седмица ще бъде оповестена в " Държавен вестник ". С това изпълних желанието на локалната общественост плажът да бъде изваден от резервата . Процедурата ще продължи с смяна в Закона за биологичното многообразие, където народните представители ще имат думата ", изясни Димов

Решението е взето след предложение от община Каварна за изваждане на плажа " Болата " и на паркинга на нос Калиакра от резервата . Подкрепата си за решението обявиха и народните представители Йордан Йорданов (ОП), Даниела Димитрова (ГЕРБ), както и регионалният шеф Красимир Кирилов, които участваха през днешния ден в Каварна на връчването на заповедта на кмета на Каварна Нина Ставрева. Тя уточни, че Българска социалистическа партия също поддържа решението за изключване.

 Готвят изваждане на плаж
Готвят изваждане на плаж " Болата " от предпазената зона

Сега той е в " Комплекс Калиакра "

В село Българево, Димов разяснява, че хората, които живеят на място най-добре знаят по какъв начин да опазват това, което имат . Със своята заповед Димов се съобразил с желанието на локалната общественост плажът " Болата " да се върне на хората от общината, тъй като те могат най-добре да решат по какъв начин да го стопанисват и развиват отсега нататък.

" Дали приказваме за Трън, за Царево, за Генерал Тошево или за Болата, локалните са тези, които би трябвало да имат думата. Тук са вашите мемоари, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е належащо някой от София да се разпорежда и да ви споделя какво да вършиме ", разяснява министърът.

 Спират колите в залива Болата край Каварна
Спират колите в залива Болата край Каварна

Местността е зона с огромно значение за няколко редки растителни и скотски типове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР