Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е

...
Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е
Коментари Харесай

Екоминистърът категоричен: Офроуд 7-те Рилски езера се затваря

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и направи първа копка за построяването на Контролно-информационен пункт „ Седемте Рилски езера “ в региона на хижа „ Рилски езера “ на територията на Национален парк „ Рила “.

На събитието участваха и шефът на Дирекция „ Национален парк Рила “ Красимир Андонов, националният представител Радослава Чеканска, Областният шеф на Кюстендил Виктор Янев, кметът на Сапарева баня Калин Гелев, шефът на дирекция „ Планинска избавителна работа “ (ПСС) при Български червен кръст Емил Нешев, чиновници от ПСС при БЧК, туристи и други. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството.



Министър Димитров уточни двете съществени функционалности на Контролно-информационен пункт „ Седемте Рилски езера “.

„ Едната е информативен център, с цел да може туристите да се срещнат какво и къде може да видят. Втората е база на Планинска избавителна работа при БЧК за обезпечаване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при застраховане на потърпевши туристи. Ако имаме случай за избавяне, те би трябвало да дойдат от Дупница или там където живеят, което им лишава към 2 часа, и едвам когато дойдат, стартира избавителната интервенция. Тази база е самопризнание за техните старания “, разясни той.

Общата стойност на дейностите по построяването на обекта е в размер на 497 381,15 лева без Данък добавена стойност, обезпечени от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС).

Министър Димитров разгласи, че се възобновява планът „ Устойчиво ръководство на Национален парк „ Рила” II-ра фаза “ за създаване на пътеки за туристи.



„ Заимствали сме от интернационалния опит – с цел да не се наруши природата там, в парковете се върви единствено по пътека и се гледа от наблюдателни площадки. Така хората ще могат да се любуват на естествените хубости без да им навредят. Неприемливо е да забраним достъпа или да оставим, както до момента – всеки да си върви, където си желае и да нанася вреди. Природата би трябвало да остане за идните генерации. Искаме хората да могат да й се любуват, като в това време я пазят. Компромисът е този – да създадем пътеки, по които да се върви “, сподели министърът. Той добави, че в Рила в никакъв случай не е предвиждано да има асфалт и бетон и подобен няма да има, а багери и булдозери нямат място горе.

Директорът на Дирекция „ Национален парк Рила “ Красимир Андонов изясни, че има позволение за възобновяване на плана с построяването на пътеките.

„ Пътеките съществуват, само че големият туристически поток ги е трансформирал в големи ерозирали сектори. Идеята е те да се укрепят с широчина до 1,60 м и да устоят този поток за възобновяване на ерозиралите площи. Материалът, от който се вършат пътеките, е счупен на ситно гранит, като този камък е присъщ за цяла Рила ".

„ В началото беше бял и хората останаха с неправилно усещане, че материалът е нехарактерен за региона. Сега обаче след окисляването той е потъмнял и изцяло се слива с околния пейзаж и скалите в близост, които са напълно от гранит. Идеята е само битката с ерозията в региона “, изясни Андонов.

Министър Димитров разяснява и възбраната за нахлуване на джипове в Рила. „ Офроуд „ 7-те Рилски “ езера се затваря. Ние сме Министерство на околната среда и водите, опазваме природата, а не издаваме лицензи и не узаконяваме противозаконна активност за транспорт на пасажери “, безапелационен е министърът.

Той изясни, че пътят, по който до момента са се качвали джипове да транспортират туристи, е сервизен и придвижването на МПС по него може да бъде ограничавано и да бъде разрешавано от Регионална инспекция за опазване на околната среда и Национален парк „ Рила “ и ще се позволява единствено в изключителни случаи – при потърпевши лица, при пожари и горско-стопанска активност.

Министърът сподели и подписаната от него Заповед за основаване на Защитена зона BG0002129 „ Рила буфер “, която е в действие от 17 март тази година, а пътят от началната станция на лифта до 17-ти дирек, където е границата на Национален парк „ Рила “ под хижа „ Рилски езера “, е част от новата предпазена зона „ Рила буфер “.

Димитров цитира т. 6.8 от документа, с който се не разрешава – придвижване на МПС отвън съществуващи пътища (вкл. горски, селскостопански, ведомствени такива) в неурбанизирани територии с изключение на при: бедствия, изключителни обстановки и за осъществяване на селскостопански, горскостопански, ловно-стопански, противопожарни, спешни, избавителни и контролни действия или по авансово съгласувани със съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда направления.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР