Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промени

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промени
Коментари Харесай

Ограничават вземанет на вода от един язовир, позволяват повече от други два


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промени в графика за потребление на водите от язовирите „ Тича “, „ Тополница “ и „ Домлян “ през месец май.

За бент. „ Тича “, по отношение на продължаващата наклонност за намаляващ приток по отношение на разхода, който се осъществя от язовира Министерство на околната среда и водите предписа незабавни дейности за обезпечаване на вода от различни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване за акумулиране на размери в язовира. На ползвателите „ ВиК-Шумен “, „ ВиК-Търговище “ и „ Напоителни системи “ ЕАД са сложени спомагателни условия, свързани с нуждата от осъществяване на процедури за издаване на разрешителни за водовземане от различните източници, като е подложен период от 3 месеца.

„ ВиК-Шумен “ би трябвало да създадат проверка на техническото положение на водовземните съоръжения; режимни наблюдения за изменението на дебита на каптираните извори; опитно-филтрационни проучвания на тръбни и шахтови кладенци, за определяне на експлоатационните характерности на водовземните уреди и механически вероятните им дебити и  вземане на водни проби за установяване на качеството на подземните води. Във връзка с получен сигнал от Асоциация „ ВиК – Шумен “ ООД, обвързван с утежняване качеството на водите в бент. „ Тича “, по индикатор „ мътност “, е належащо операторът да предложи техническо решение за утаяване.

„ ВиК-Шумен “ и „ ВиК-Търговище “ би трябвало оптимално да лимитират използването за промишлени цели на вода, която е предопределена за питейно-битово водоснабдяване. С оглед на предоставената информация от „ ВиК- Търговище “, че на територията, водоснабдявана от бент. Тича няма различни вдоизточници, които могат да доставят обитаемоте места с задоволително питейна вода, на оператора е указано да се изследва опцията за създаване на  нови водовземни уреди.

На „ Напоителни системи ЕАД “ е сложено изискване за напояване на аграрни култури да се употребява различен водоизточник – бент. „ Шумен “, като за задачата проведат нужната процедура по Закона за водите. Във връзка с получения сигнал за утежняване качеството на водите в бент. „ Тича “ по индикатор „ мътност “, на „ Напоителни системи “ ЕАД е указано да предприеме незабавни дейности за обследване на таблените затвори на водовземната кула за напояване (при нужда осъществяване на ремонтно-възстановителни работи), с което да направи допустимо водовземане от по-ниско равнище на язовира.

Вследствие на получени голям брой сигнали за загуби по трасето, в това число при осъществяване на ремонтно-възстановителни действия, операторите би трябвало да положат нужните старания за оптимално ограничение на загубите, за спестовност на вода и акумулиране на водни размери в бент. „ Тича “.

С измененията в графика за месец май са отпуснати и спомагателни водни маси за напояване от бент. „ Тополница “. От бент. „ Домлян “, по поръчка на „ Напоителни системи “ ЕАД също е предоставено водно количество за напояване. 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР