Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети склад

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети склад
Коментари Харесай

На косъм от екокатастрофа: откриха теч в склад със стари пестициди в Искър

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети склад със загробени остарели пестициди в град Искър.

Препаратите са в остарели, полуразрушени складови пространства и са класифицирани със степен на висок риск на заплаха за живота и здравето на хората и за околната среда. Те се обезвреждат по контракт за преопаковане, превозване, предаване и дефинитивно неутрализиране на пестициди, рискови боклуци и други препарати за растителна отбрана.

След разчистването на пестицидите, част от които са били смесени с пръст и земни маси, е било открито съществуването на течаща вода в основите на постройката, идваща от ВиК мрежата на града, защото водоснабдяването на постройката не е било прекъснато от оператора. Тръбата, която не е затапена надеждно, и течащата вода са основали непосредствена заплаха за здравето на хората.
 Ревизоро чака до 2 години да изрине старите пестициди у нас
Ревизоро чака до 2 години да изрине старите пестициди у нас

През последния месец са събрани над 50 тона

Екоинспекцията в Плевен неотложно е направила наставление към ВиК- Искър да бъде прекъснато водоподаването към складовите пространства и да бъде изработен разбор на водата в градската водоснабдителна мрежа. Водоподоването към мястото към този момент е спряно.

По предварителни данни в склада са били загробени над 12 тона рискови субстанции, които са били в контакт с водата. Старите препарати се обезвреждат със средства от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда към Министерство на околната среда и водите, отпуснати с решение на държавното управление и под надзора на Върховната административна прокуратура.
 Река Огоста в заплаха поради тонове остарели пестициди
Река Огоста в заплаха поради тонове остарели пестициди

Складовете, където се съхраняват рисковите препарати, са в неприятно състояние
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР