Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов ще издаде

...
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов ще издаде
Коментари Харесай

Държавата забранява развъждането и вноса на американски норки в България

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов ще издаде заповед за възбрана на вноса и развъждането на американска норка (визон) на територията на страната. Новината беше обявена от екоминистерството и на фейсбук страната на министъра след публично разискване на strategy.bg.

Заповедта стъпва на инвазивността на типа и съответните опасности за локалното биоразнообразие. Тя предстои на обжалване в едномесечен период от съобщаването й пред Върховен административен съд. Пред " Капитал " Павлина Ангелова Лоя, ръководител на сдружението " Фър България ", споделя че ще апелира заповедта.

На процедура в страната има една плантация за норки, която се намира в старозагорското село Маджерито и е част от структурата на производителя на пилешко " Градус " на Иван Ангелов. Фермата продължава да действа, само че Павлина Ангелова Лоя не съумя да каже какъв брой сега е точният брой на животните там.
Пластичната американска норка
След компликациите през 90-те бизнесът с скъпи кожи съумява да означи нови върхове от 2010 до 2015 година с помощта на търсенето от страни като Китай, Русия, Корея, които са и съществени производителки на кожени произведения, а палтото от норка като знак на статус продължава да е на респект изключително в североизточните елементи на Китай.
Реклама
Отглеждането на норки в България стартира тъкмо в този интервал - 2014 година Темата със възбраната на българското произвеждане на кожи от норки се повдига през годините. През 2019 година след събиране на голям брой подписи от съдружие бяха входирани и промени в Закона за ветеринарномедицинската активност за забраняването на развъждането и умъртвяването на животни само за тяхната кожа. До момента обаче,

Това не се случи и по време на пандемията. Тогава най-големият производител на кожи от норки в Европа - Дания трябваше да унищожи 17 млн. животни.

Сега претекстовете за възбраната на Министерство на околната среда и водите са, че американската норка е граблив тип, като неговия натурален ареал е Северна Америка. " Видът, с изключение на доста нападателен див звяр, е и мощно пригодим с негативно влияние върху локалните типове птици, гризачи, земноводни и водни организми, и нанася съществени вреди на птицевъдството и рибовъдството. Заповедта стъпва на възбраните в други европейски страни, както и на сигнали за избягали в природата норки.
Ферма за норки, Капитал Градове, Стара Загора Фотограф: Цветелина Белутова Норките и пилетата
Компанията вложител в производството на кожи от норки е " Фармпро " на притежателя на " Градус ", като дяловете се държат от членове на семейството Ангелови. Породата е всеобщо отглеждана в Европа - американска норка, като кожите се продават на аукциона в Копенхаген.
Реклама
Преди време пред " Капитал " Павлина Ангелова Лоя съобщи, че " това е отглеждане на животни като всяко едно друго и няма нищо неправилно ". " Няма никаква разлика сред развъждането на животни за храна и за обувки и чанти и тези, които се отглеждат за рандеман на скъпи кожи ", счита тя.

Компанията обаче е непрекъснато на загуба, като за 2020 година тя е 1.5 млн. лева Според екоорганизации една от главните причина за основаването й е, че норките ядат боклуци от фермите за пилета на притежателя, като това не се отхвърля и Павлина Лоя изяснява, че те са естествени чистители на природата. Труповете на норките обаче остават, като през годините не липсват случаи на открити всеобщи гробове.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР