Министърът на околната среда и водите Асен Личев уведоми с

...
Министърът на околната среда и водите Асен Личев уведоми с
Коментари Харесай

Стартира процедура по ОВОС за разширението на газовото хранилище „Чирен“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев уведоми с писмо изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД и кметовете на девет обитаеми места в прилежащата територия на Подземно газово вместилище (ПГХ) „ Чирен “ за мнението на Министерство на околната среда и водите по провеждането на обединена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на план на сдружението за уголемение на потенциала на ПГХ „ Чирен “.

От страна на дружеството-възложител в Министерство на околната среда и водите са постъпили с уведомления общо три капиталови оферти за уголемение на потенциала на ПГХ „ Чирен “, оповестиха от екоминистерството.

Възложителят е показал, че разширението на газовото вместилище е основен фактор за сигурността на доставките на природен газ за България и стимулиране на търговията с газ в целия район, като планът е неделима част от инфраструктурата, допринасяща за концепцията за газов разпределителен център на територията на страната. На база осъществени през годините проучвания е взето решение за поетапното уголемение на хранилището, с което се цели увеличение на дневната продуктивност до 10 млн. м³/ден (сега най-много 4,7 млн. м³/ден при форсиран режим).

Според декларираното от възложителя, за постигането на задачите на разширението ще се работи по три посоки:

- планиране и създаване на нови надземни уреди – компресорна станция с всичките ѝ прилежащи механически уреди и нова газоизмервателна станция;

- планиране и създаване на подземни уреди – 10 нови високодебитни експлоатационни и три наблюдателни сондажа, разпродажба на някои от старите сондажи, както и нови връзки на експлоатационните сондажи с компресорната станция;

- планиране и създаване на газопровод, свързващ ПГХ „ Чирен “ със съществуваща газопреносна система в землището на с. Бутан, община Козлодуй.

Съгласно напътствията, дадени от Министерство на околната среда и водите, следва да се организира обединена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, като в съответния случай това е настояща обща процедура по Оценка на въздействието върху околната среда с процедура по одобрение на обновен отчет за сигурност и процедура по издаване на сложно позволение.

Още от 2013 година планът за уголемение на потенциала на ПГХ „ Чирен” е включен в листата с планове от общ интерес за Европейския съюз по силата на Регламент (ЕС) №347/2013 година, с което е приет като нужен за реализацията на предпочитаните коридори на енергийната инфраструктура на Съюза. Проектите от общ интерес, включени в листата на Съюза, се трансформират в съставка на съответните районни капиталови проекти, както и на националните десетгодишни проекти за развиване на енергийните мрежи и на тези планове се дава най-високият вероятен приоритет в границите на тези проекти. По силата на този правилник, планът е включен в общностния Десетгодишен проект за развиване на мрежите (Final TYNDP 2020), в Газовите районни капиталови проекти за Централна и Източна Европа (CEE GRIP 2019) и за район Южен кулоар (Southern Corridor GRIP 2018), както и в Енергийната тактика на Република България до 2030 година В удостоверение на неговата значимост за сигурността на енергийните доставки за страната и района, планът има статут на предпочитан план на самодейността „ Три морета “.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР