Министърът на образованието Красимир Вълчев утвърди новите програми за XI

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев утвърди новите програми за XI
Коментари Харесай

Новите програми за XI и XII клас са факт: какво ще се учи от 2020 г.

Министърът на образованието Красимир Вълчев утвърди новите стратегии за XI и XII клас.

Те ще са в действие надлежно от образователните 2020/2021 година и 2021/2022 година С тях от 2020 година се вкарва предметът " Гражданско обучение ".

В двата класа - втората степен от гимназиалното обучение - се учат български език и литература, математика, гражданско обучение, непознат език (немски, британски, френски, испански, италиански или руски) и физическо образование.

Български език, XI клас (общообразователна подготовка)



Литература, XI клас (общообразователна подготовка)



Математика, XI клас (общообразователна подготовка)



Гражданско обучение, XI клас (общообразователна подготовка)



" Новият предмет гражданското обучение е ориентиран освен към практическа ориентировка на учениците за актуалната демократична страна, разделянето на управляващите и структурите, само че и към тяхното осмисляне - пишат от МОН. - По-голямото внимание към образуването на политическа просвета цели да подкрепя младежите да взимат независими и виновни решения по настоящите въпроси. Гражданското обучение търси и по-високо развиване на гражданската среда в учебно заведение, която да бъде деен фактор за цялостното развиване на българското гражданско общество. Постигането на тази цел се осъществя с включване на съществени за гражданското обучение тематики за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, идентичността и разликите в обществото, властта и страната, стопанската система и световните проблеми. "

След разискванията на програмата са били добавени две нови понятия - медийна просветеност и омбудсман.

Български език, XII клас (общообразователна подготовка)



Литература, XII клас (общообразователна подготовка)

" Окончателният тип на програмата по литература е направен след доста необятно и дълготрайно публично разискване, акцентират от министерството. - От април до края на юни бяха извършени 14 срещи с специалисти от РУО и над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература. "

Задължителните текстове са подредени по оферти на преподавателите хронологично в другите тематики – „ Родното и непознатото “, Любовта “, „ Вярата и вярата “, „ Трудът ", допълват от ведомството.



Математика, XII клас (общообразователна подготовка)



Гражданско обучение, XII клас (общообразователна подготовка)



Програмите по непознати езици за последния клас подхождат на равнище B1 от Европейската езикова рамка. Тях, както и плануваното по предмета физическо образование и спорт, вижте тук:http://www.mon.bg/bg/28
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР