Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков участва в

...
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков участва в
Коментари Харесай

Министърът на образованието и науката откри ХХ Международна олимпиада по лингвистика

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков взе участие в откриващата гала на двадесетата Международна олимпиада по филология, чийто хазаин тази година е България и която се организира в Банско. Това е четвърти път, в който страната ни е хазаин на събитието за младежи, а началото е сложено през 2003 година също в България – в Боровец. До момента българските тимове са завоювали 79 медала от олимпиадата, от които 21 златни. Сред триумфите на българските тимове за миналите две десетилетия са и седем отборни купи, две от които златни. 

Всичко това е с помощта на напъните на треньорите и участниците в тимовете, само че и с напъните, свързани с база и благоприятни условия, обезпечени от Министерството на образованието и науката (МОН), уточни проф. Цоков. Той добави, че българските тимове се приготвят в националния STEM център и заяви, че се основава план за построяването на нов народен STEM център, в които тимовете ще получават още по-добра подготовка за бъдещо присъединяване в олимпиади, оповестяват от Министерство на образованието и науката. 

В приветствен адрес по отношение на откриването на олимпиадата, прочетен пред участниците, техните ментори, жури и посетители, президентът на България Румен Радев показва, че преди две десетилетия в България се слага началото на Международната олимпиада по филология. Присъствието на участници от 38 страни и райони е още едно удостоверение, че за геният, уменията и устремът към ново знание не съществуват граници, се показва още в приветствения адрес на президента. „ Горд съм с досегашните достижения на българските участници в олимпиадата и искам триумф както на тях, по този начин и на всички останали тимове “, се споделя още в приветствения адрес. 

В олимпиадата тази година вземат участие повече от 200 младежи, които ще се състезават в самостоятелни и отборни съревнования, а задачата е да решат комплицирани задания с езиков материал на чужд за решаващите език. 

Откриването на олимпиадата почете и началникът на Регионалното ръководство на образованието Ивайло Златанов, а кметът на Банско Иван Кадев насочи приветствено слово към участниците, като уточни, че олимпиадата е предизвикателство, което изисква добра подготовка, упоритост и интелектуално ученолюбивост. 

Основният основател за семейството на България, ръководител на организационния комитет и непрекъснат член на Международния ръб на олимпиадата, инж. Александър Велинов благодари на МОН за поддръжката, с която събитието е станало допустимо, както и на спонсорите на олимпиадата и показа тазгодишните тимове. Всяка година представянето е с игра, само че тази година тя ще е по-различна, сподели пред 200-те младежи от целия свят инж. Велинов. За всеки от общо 38-те тима уредниците бяха подбрали разпознаваема ария от дадена страна, а публиката трябваше да познае кой е тимът. Сред участниците тази година са Израел, Латвия, Англия, Япония, Съединени американски щати, Швеция, Финландия и други Сред участниците е и тим от Филипините, който за пръв път показва страната на олимпиадата. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР