Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът

...
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът
Коментари Харесай

МОН и община Карлово ще работят за по-тясна връзка на бизнеса с образованието

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов разискаха опциите за модернизиране на професионалните гимназии в общината и създаване на по-пряка връзка с локалната промишленост. На срещата в община Карлово присъстваха  още заместник-кметът Антон Минев и ръководителят на общинския съвет Доньо Тодоров.
 
Кметът Емил Кабаиванов уточни, че огромните машиностроителни предприятия в района имат огромна нужда от фрагменти и локалният бизнес е подготвен да спомага за подкрепяне на образованието и възобновяване на емблематичната  Професионална гимназия " Братя Евлогий  и Христо Георгиеви ". Тя е основана през 1925 година със средства от наследството на двмата  братя меценати. Гимназията дълги години е измежду най-елитните в подготовката на фрагменти за машиностроенето. В момента там учат 207 възпитаници, от които 79 са в специалности с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда като " Електрообзавеждане  на транспортна техника " и " Техник по транспортна техника – Автотранспортна  техника ".
 
" За Министерството на образованието и науката е значимо да бъде непокътнато образованието по такива специалности и то да получава поддръжка ", акцентира проф. Цоков. По думите му през тази образователна година описът на специалностите с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда включва 84 специалности, а по тях се образоват 34 065 възпитаници в цялата страна.
 
Д-р Емил Кабаиванов уточни, че желанието на общината също е да бъде развивано образованието по нужните за промишлеността специалности и да се построи директна връзка на образованието с бизнеса. Общинският съвет е изискал собствеността на гимназията, която в този момент е държавна, да бъде трансферирана към общината. По думите му това ще даде възможност  за нейното възобновяване посредством европейски средства за интегрирани териториални вложения, а общината ще поеме безапелационен ангажимент, че няма да допусне обединение с професионалната гимназия по ж.п. превоз в общината, нито двете учебни заведения ще разделят една постройка.    
 
Министър Галин Цоков изясни, че за предприемане на такава  стъпка е належащо да се следва процедура и да се получат мнения и на други институции, само че се ангажира да се запознае в елементи с предлагането и да се вземе най-хубавото решение в интерес на учениците.
 
Министър  Галин Цоков посети и Центърът за работа с деца на улицата в Карлово. В него експерти обезпечават занимания и оказват поддръжка на деца, които са застрашени от отпадане от учебно заведение или към този момент са останали отвън просветителната система. Според данни на локалната община, с помощта на работата на експертите 90% от децата, посещавали центъра, след това се връщат в учебно заведение. Проф. Цоков уточни, че тази активност е директно обвързвана с политиката на страната и механизма  за обсег за връщане на отпаднали възпитаници в просветителната система и този позитивен опит може да бъде потребен и на национално равнище.
 
Той посети и детска градина " Първи юни " в града и разиска с личния състав политиките на МОН  във връзка с детските заведения и предложенията в яслените  групи да работят и педагози дружно с медицинските сестри. Служителите показаха удовлетворение от подобряването на изискванията на труд в детските градини. Те сложиха и въпроса за нуждата от спомагателни стажове на студенти по предучилищна педагогика, които да оказват помощ на личния състав през летните месеци, както и понижаване на броя деца, за които дава отговор един възпитател, с цел да може да се обезпечи по-качествена  грижа.  
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР