Министърът на образованието е провел срещна днес в Пловдив с

...
Министърът на образованието е провел срещна днес в Пловдив с
Коментари Харесай

Акад. Денков след среща в ректорите в Пловдив: Промените в системата няма да са силови

Министърът на образованието е провел срещна през днешния ден в Пловдив с ректорите на университетите в града. Това разгласи самият учен Николай Денков, малко преди да открие STEM центъра в ПГ по хранителни технологии и техника. Той е разяснил пред ръководителите на ВУЗ-овете концепциите си за реформиране на системата, в това число тези за обединение на висшите образователни заведения. Пловдивският университет и Аграрният университет сигурно ще запазят автономия, разгласи той.

" Имах среща с ректорите в държавните висши учебни заведения, говорихме за измененията и промените, по които работим. Първо обсъдихме метода на преподаване, и оценяване - атестации и акредитации. Имаме цялостно единодушие, че има потребност от промени в тази тенденция. Много по-дискусионно е преструктурирането и обединяването на висши учебни заведения. Част от нещата в медиите, които бяха изнесени като мои изявления или проекти на Министерство на обучение не бяха правилни, получи се неразбирателство. Имахме градивен диалог, в който им показах по какъв начин виждам аз проекта “, уточни още Денков.

Ректорите ще дадат противоположна връзка дали за тях това обединение съставлява интерес. Денков бе безапелационен, че смяната няма да прави това „ силово “. Пловдивските ръководители на университети ще могат да избират сред голям брой образци за промени, дадени от МОН.

„ Нямам желание да натрапвам силово едно или друго решение. Давам причини за повишаване на качеството на образованието и университетите да станат по-конкуренти и за чужбина “, уточни още просветителният министър.

По отношение на измененията в образователните стратегии и учебниците, министърът съобщи, че ще е належащо време.

" Ще имаме ясна картина до 2-3 месеца къде са проблематичните точки в стратегиите, а по-късно ще преглеждаме и учебниците съгласно това какво сме видели в стратегиите. Ако има радикални проблеми, тогава ще има и нови учебници ", заяви още просветителният министър “, уточни Денков.

По думите му прегледът на учебници е " обемиста работа " и ще отнеме цяло лято.

" Със сигурност ще има випуски и образователни промени, по които ще трябват нови учебници. Няма да стане от през днешния ден за на следващия ден, само че в случай че не стартираме в този момент - в никакъв случай няма да го създадем ", уточни Денков.

Кога ще отпаднат документите?

" Министерство на здравеопазването би трябвало да решат по кое време ще отпаднат тестванията. Изпратих писмо, в което споделих, че от наша позиция наподобява умерено - % карантинирани, възпитаници и учители наподобява невисок.

Те обаче имат терзания, има задържане през последната седмица на броя случай, имат терзания и с идващите чужденци, тъй че решението ще бъде тяхно. Моето мнение е, че би трябвало да слушаме специалистите от Министерство на здравеопазването. Те имат знанията и пълномощията. Доста зад вълната сме, помолил съм да преразгледат ограниченията и да търсят вид да ги облекчат.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР