Министърът на образованието да може да предлага повече места за

...
Министърът на образованието да може да предлага повече места за
Коментари Харесай

Отпускат приема в медицинските университети

Министърът на образованието да може да предлага повече места за студенти по медицина, само че в границите на получените поръчки от университетите. Това планува план на МОН за промени в постановлението за изискванията и реда, по които се утвърждава броят на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения. Целта му е да се преодолее дефицитът на лекари в лечебните заведения в страната. Приемът зависи от потенциала на университета, а с сходни изключения това ограничаване може да се заобикаля.

Към момента МОН може да предлага по-голям брой студенти в няколко посоки – „ военно дело “, „ национална сигурност “ (за военните университети и за Академията на МВР), както и за специалностите от контролираните специалности „ здравни грижи “ и „ публично здраве “. От министерството показват, че в последните години получават редица писма от здравното ведомство, висшите учебни заведения, лечебни заведения и други с молба за увеличение на броя на отпусканите места за образование и в компетентност „ медицина “.

Те се стимулират с районни диспропорции във връзка с осигуреността на популацията с лекари в страната – централизация на джипита в огромните градове и дефицит на лекари в селата, както и потребността от повече експерти по незабавна медицина, вътрешни заболявания, инфекциозни заболявания, клинична микробиология, пневмология и фтизиатрия – все специалности, които са с по-ниско възнаграждение, по-лоши условия на труд и по-нисък авторитет. Затова и концепцията на МОН е просветният министър да може да предлага повече бройки за „ медицина “ (вместо за здравни грижи и публично здраве) – след координиране с министъра на опазването на здравето, както и в границите на получените поръчки на висшите учебни заведения, които следва да бъдат съгласувани с потребностите на пазара на труда, написа „ Сега “.

„ По този метод ще бъдат подхванати стъпки в посока понижаване на дефицита на лекари в здравните заведения в страната “, показват от МОН. И допълват, че препоръчаната смяна ще засегне само висшите учебни заведения, провеждащи образование по компетентност от контролираните специалности „ медицина “, като ще даде опция на здравното министерство да бъде по-гъвкаво при провеждането на политиките в региона на опазването на здравето.

Същото конкретизиране – че министърът може да предлага повече бройки, „ само че в границите на получените поръчки “ от университетите, се прави и за другите две изключения, които остават в постановлението – „ национална сигурност “ и „ военно дело “, за които до момента нямаше такова ограничаване. Проектът планува и министърът да може да предлага повече места за студенти и в предпочитаните професионални посоки и предпазените специалности – след стимулирано предложение на отрасловия министър въз основа на оценка от експертна комисия за нуждата от такива експерти на пазара на труда в сходство със секторните политики и с Националната карта на висшето обучение в България.

„ По този метод при определянето на план-приема ще може да бъдат регистрирани отрасловите политики и тактики съгласно провежданите разбори и прогнози за пазара на труда “, надяват се от МОН. Направление „ здравни грижи “ е предпочитано, т. е. за него също остава опцията министърът да предлага повече бройки, прецизират оттова.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР