Министърът на образованието акад. Николай Денков ще предложи допълнителни почивни

...
Министърът на образованието акад. Николай Денков ще предложи допълнителни почивни
Коментари Харесай

Министър Денков ще предложи по-дълга междусрочна ваканция

Министърът на образованието акад. Николай Денков ще предложи спомагателни почивни дни сред двата периода в седмицата от 31 януари - 4 февруари. По този метод учениците ще имат общо девет неучебни дни. Предложението ще бъде разисквано на отраслов съвет в петък. Това стана ясно на брифинг на МОН. 

Денков уточни, че сега под карантина са 3,6% от учителите и 2,58% от учениците. Той добави, че в страната няма извънредно високи стойности, само че разликата в заболеваемостта в обособените области е огромна. " Няма никаква причина да затваряме на национално равнище, каквото и да е било сега. И да повтаряме грешките от предходната година, когато учебни заведения без нито един инфектиран преподавател и възпитаник да бъдат затваряни, тъй като на други места има проблеми ", безапелационен е просветителният министър. По думите му няма никаква причина за смяна на локалния метод.

Николай Денков показа и целите си за новия мандат като министър. Всички те са основани на една съществена цел - разширение обсега на образованието, уточни Денков. Първият приоритет е увеличение на обсега деца в системата. Вторият приоритет е повишение качеството на учебното обучение. Третият приоритет е повишение качеството на висшето обучение. Четвъртият приоритет са действия по Плана за възобновяване и резистентност и двете оперативни стратегии за обучение и просвета, включващи над 1 милиарда лева европейски средства. 

" Предвидени са средства за гратис включване в детски градини на всички деца над 3-годишна възраст. Досега в обособени общини имаше планувани средства за 3-годишните деца. С новия бюджет ще бъдат обезпечени средства за всички деца от 3 години нагоре да бъдат освободени от такси и включени в детските градини. Така повече деца ще бъдат включени в предучилищна подготовка от най-ранна възраст, което има основно значение за пълноценно присъединяване в просветителната система по-късно ", съобщи министърът.

По думите на министъра на образованието, качеството в учебното обучение зависи преди всичко от квалификацията и мотивацията на преподавателите. " Ето за какво ще бъдат увеличени учителските заплати, тъй че размерът им да надвишава с 25 процентни пункта междинното заплащане за страната. За първи път от 10 години, отвън покачването на заплатите, ще се усили и стандартът за прехрана на просветителните институции ", добави Денков.

Той изясни, че ще бъде основана и тествана нова методика за оценка на добавената стойност на образованието. " Тя ще бъде употребена като главен съставен елемент на оценката за качеството на преподаване в учебните заведения, отчитайки техните справедливи специфики, да вземем за пример вид обитаемо място, учебен статус на родителите и други ", разясни просветителният министър.

Ще стартира практическата разработка на Единна електронна платформа за просветителни услуги и наличие, така наречен " електронен учебен облак ". Той ще обезпечи достъп на всички учители, възпитаници и техните родители до наличните електронни просветителни запаси, събрани на едно място.

Друг фокус е професионалното обучение. " Целта е то да стане по-привлекателно за младежите и да приготвя нужните експерти за действителните потребности на стопанската система по райони в средносрочен и в дълготраен проект. Ще се работи за възстановяване на материалната база най-много със средства по Плана за възобновяване и резистентност. Там са планувани пари за цялостното възобновяване и преоборудване на 24 професионални гимназии, които ще бъдат учебни заведения - хъбове в своите райони ", посочи просветителният министър.

МОН изиска в допълнение финансиране за повишен план-прием в паралелките за дуално образование, както и в тези по предпазени специалности и специалности с дефицит на пазара на труда. Предвиждат се съществени вложения за доста обогатяване на извънкласните действия. И още, МОН е поискало в държавния бюджет за тази година да бъдат включени спомагателни средства за ремонт на физкултурни салони и спортни площадки.

" Повишаването на качеството на висшето обучение зависи от квалификацията на преподавателите. Подготвя се серия от ограничения за гарантиране на високо равнище на тяхната подготовка. Една от тях е битката с плагиатството. Вече ще бъдат проверявани всички научни изявления, а освен тези, които се употребяват в състезания за академично израстване, както е в този момент. Ще се сътвори двустепенна конструкция за инспекция за плагиатство. Чрез нормативни промени висшите учебни заведения и научните организации ще бъдат задължени да основат свои комисии по академична нравственос. Те ще вършат първичните инспекции. Съществуващата национална Комисия по академична нравственос към МОН ще бъде втора инстанция, пред която ще могат да се апелират решенията на комисиите от по-ниското ниво. Отделно от това се плануват промени в акредитацията на професионалните посоки в университетите и атестацията на преподавателите, както и преструктуриране на висшите учебни заведения. По тези въпроси следва по-широка полемика, с цел да се намерят най-ефективните решения ", безапелационен е Денков.

По думите му през 2022 година ще стартират част от дейностите по Плана за възобновяване и резистентност и по двете европейски стратегии - за обучение и просвета. " Това изисква подготовка да огромен набор от документи, създаване на условия за кандидатстване и процедури за оценяване на плановите оферти. МОН ще насочи доста старания към тези значими действия, с цел да обезпечи бърз и безпроблемен старт на българските просветителни и научни планове, които ще бъдат финансирани със средства от Европейски Съюз ", акцентира Денков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР