Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че отношението

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че отношението
Коментари Харесай

Кралев: Отношението към отборните спортове е тотално сбъркано още от социализма

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че отношението към отборните спортове в България " е тотално сбъркано още от преди 1990 година ". Думите му пристигнаха в подтекста на проблемите във футбола и стъпките в търсене на смяна.

Министърът съобщи, че чака тази седмица президентът на БФС Борислав Михайлов да му показа концепцията за развиване на детско-юношеския футбол, призната преди десетина дни от изпълнителния комитет на футболния съюз. По думите му страната подготвена да отпуска " съществени средства в продължение на дълъг интервал ", като министерството на спорта ще се ангажира да упражнява надзор при разходването им.

" Ясно сме посочили през последните четири години, че страната има смяна в отношението си към футбола. Не може повече от 30 години тя да е абдикирала от най-популярния спорт и да се чакат резултати. Отношението към футбола и към всички групови спортове е тотално сбъркано още от преди 1990 година Стремейки се да демонстрираме превъзходството на социалистическата система, залагахме единствено на самостоятелни спортове и то такива, в които медалите се реализират доста по-лесно ", сподели Кралев пред Българска национална телевизия.

" През 50-те, 60-те и даже при започване на 70-те сме имали огромни триумфи на олимпийски игри, международни и европейски шампионати във волейбола, баскетбола, футбола. След това нещата са комплицирани радикално ", уточни той.

 Кралев чака тази седмица президентът на БФС Борислав Михайлов да му показа признатата идея за развиване на детско-юношеския футбол
© LAP.bg

Кралев чака тази седмица президентът на БФС Борислав Михайлов да му показа признатата идея за развиване на детско-юношеския футбол

БФС разгласи, че е направена стратегия за развиване на футбола, като се чака поддръжката на страната. Разработени са два разновидността - по-скромен и по-разточителен.

Кралев посочи, че в последните години страната работи за създаване на спортна инфраструктура, както и че се отпускат по над 1 млн. лв. за школите.

" Най-големият проблем е физическата подготовка на младите играчи. В школите в цялата страна имаме едвам четири-пет футболисти на приблизително европейско равнище във връзка с този тип работа. Има голяма бездна сред концепцията, по която работят нашите треньори и тази, по която работят в Западна Европа ", добави той.

По думите му даже победа на националния тим против мощен противник - да вземем за пример довечера против Англия, няма да промени нищо.

" Спечелихме против Холандия и Швеция преди две години и какво се промени? Не е действително да приказваме какво ще се случи през днешния ден или на следващия ден, до момента в който не се промени радикално системата. Без да си кондиционно квалифициран, по какъв начин ще играеш футбол? Затънали сме в едно тресавище от кръг на кръг, от подготовка на подготовка, и се лутаме през последните години, без да можем да излезем от този циничен цикъл ", добави Кралев.

Надеждите му са, че програмата за развиване на футбола е създадена със съдействието на колкото се може повече задгранични експерти. " Дано да сме узрели с цел да забележим едно положително предложение и да бъде основан добър план, с който в действителност след един цикъл от най-малко шест години да имаме съществени мотиви за оптимизъм. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР