Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети допълнителен учебен

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети допълнителен учебен
Коментари Харесай

Министър Кралев посети урок с професионални треньори по лека атлетика в СУ “Гео Милев” във Варна

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети спомагателен образователен час по физическо образование и спорт под управлението на квалифицирани треньори по лека атлетика от Семеен кодекс Суперспорт в Средно учебно заведение „ Гео Милев “ във Варна.

Заниманието с учениците от втори клас е част от самодейността “Тренировъчен урок “ на Община Варна да се даде опция на професионални експерти по спортна подготовка да водят занятията в третия образователен час за спортна активност в 9 учебни заведения в града. Идеята за влизането на квалифицирани треньори в спомагателните часове по физическо образование бе повдигната и осъществена от Красен Кралев в първия му мандат като министър на младежта и спорта, когато по негова самодейност тя залегна в новия Закон за предучилищното и учебното обучение.

“Община Варна е една от първите, които се съобразиха с новия Закон и желая да й благодаря, че демонстрира толкоз положително отношение към спорта в просветителната система “, съобщи министър Кралев.

Той разяснява, че в доста учебни заведения спомагателният час по физическо образование не се употребява по предопределение, само че това ще се промени с влизането на професионални треньори, написа Sportal.bg. 

“Те ще допринесат за създаване на качествена физическа просвета и физическо обучение у децата и часовете ще придобият наличие. Това е пътят за възраждането на българския спорт “, сподели министърът. 

Кралев прикани шефовете на учебните заведения и кметовете да последват образеца на Община Варна и да употребяват опцията да позволен квалифицирани треньори. По думите му, по този начин ще се усилят възможностите да се открият нови първенци и да се построи здрава нация.

“В момента едвам 30% от българските деца и младежи се занимават със спорт. Аз считам, че треньорите в учебните заведения ще провокират едно ново отношение и обич у децата към спорта и ще им оказват помощ да открият най-подходящия спорт за дейни занимания.

Първият образователен час на новата самодейност се организира точно в СУ „ Гео Милев “ във Варна на 20 март в час по лека атлетика за 2 клас. Председателят и основен треньор на Семеен кодекс „ Супер Спорт “ Руслан Грозданов показа, че след първите два урока в клуба са постъпили 20 нови деца от учебното заведение. „ Тази самодейност е прелестна, за което благодарим на министър Кралев, на общината и на шефовете на учебните заведения “, разяснява той.  

След ваканцията по програмата “Тренировъчен урок “ във варненските учебни заведения поетапно стартираха  и спортовете баскетбол, хандбал, тенис на маса, футбол и ръгби. Планира се в бъдеще да се заложат и спомагателни спортове, като волейбол, художествена гимнастика, бойни спортове, шахмат и други.

При осъществяване на дейностите са спазени нормативните изисквания  според Закона за предучилищното и учебното обучение, като урокът ще се организира безплатно за учебното заведение от лицензиран треньор по тип спорт. Щатният преподавател по физическо образование и спорт също взе участие в урока, като по този метод ще се резервира дисциплината и атрактивността при осъществяване на подготвителния урок.

Инициативата на Община Варна е дълготрайна и ориентирана към развиване на двигателните и обществените умения на учениците посредством спортни интензивности, поднесени по забавен и атрактивен за тях метод.

Албена Павлова, шеф на СУ „ Гео Милев “ подари от името на учениците и учителите икона на „ Св. Георги “ на министъра и му благодари за опцията образователните занимания по спорт да станат по-интересни и по-полезни за децата. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР